Beginnen met beleggen:
Onze favoriete broker voor 2024
22/12/2022
Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...
Lees meer07/04/2024
Er gaat in de traditionele media veel aandacht naar Exchange Trade Funds (ETFs). Maar eigenlijk is er nog een andere en misschien wel betere manier om aan passief beleggen te doen. Holdings zijn een ideale manier om passief blootstelling te krijgen aan de aandelenmarkt en om te profiteren van ervaren managers hun expertise, zonder dat je daar beheerskosten voor betaalt. Daarom breken we in deze blogpost een lans voor holdings en bespreken we 3 redenen waarom ze volgens ons een minstens evengoed alternatief vormen.
Wanneer je investeert in een holding, word je indirect aandeelhouder van een uitgebreide portefeuille van ondernemingen. Dit biedt een belangrijk voordeel: het risico van je investering is meteen gespreid over verschillende bedrijven en sectoren waardoor je als belegger niet afhankelijk bent van de prestaties van één bedrijf.
Deze spreiding is een argument dat ook door banken vaak gebruikt wordt om hun klanten te overtuigen in fondsen te stappen. Echter, wat ze hierbij niet vermelden, zijn de aanzienlijke jaarlijkse beheerskosten die hieraan verbonden zijn. Deze kosten lijken op het eerste zicht verwaarloosbaar, maar snoepen op termijn een behoorlijk deel van het rendement af.
Ter illustratie, beheerskosten van 1 en 2 procent hebben bij een investering van 10.000 euro met een jaarlijks rendement van 6% over een periode van 25 jaar een respectievelijke impact van 22% en 39% op het totale rendement.
Het is duidelijk: kleine procentjes maken op termijn rijke ventjes.
Bij een holding betaal je geen jaarlijkse beheerskosten, waardoor je als belegger kan profiteren van diversificatie zonder aan rendement in te boeten. Meteen de eerste reden waarom een holding een aantrekkelijk alternatief is voor beleggers.
Lage kosten, in combinatie met een hoge mate van diversificatie, zijn kenmerken die ook op ETF’s van toepassing zijn. Gedreven door uitstekende rendementen is de populariteit van deze passieve investeringsvorm de afgelopen jaren dan ook behoorlijk toegenomen.
Bij Beleggers University ontkennen we de uitstekende prestaties van deze ETF’s allerminst, maar merken we op dat beleggers momenteel de risico’s van een ETF’s compleet negeren. Zo gaan particuliere beleggers er zomaar vanuit dat de rendementen uit het verleden zich in de toekomst zullen doorzetten. Deze foutieve opvatting creëert ten onrechte een illusie van veiligheid.
Wie zijn blik verruimt en de historische prestaties van ETF’s bekijkt, ontdekt al snel dat de prestaties lang niet altijd zo uitzonderlijk zijn.
Beleggers die bijvoorbeeld aan het begin van deze eeuw in bovenstaande ETF (de S&P 500) investeerden, hebben over een periode van 13 jaar amper rendement behaald. Dit staat in schril contrast met het rendement van +200% die de Amerikaanse holding Berkshire Hathaway over eenzelfde periode kon voorleggen.
Behalve het risico op jarenlange zijwaartse marktbewegingen lopen beleggers in ETF’s ook een aanzienlijk marktrisico. Het kapitaal van een ETF is namelijk altijd volledig geïnvesteerd waardoor de prestaties, ongeacht de situatie, onderhevig zijn aan de schommelingen van de markt.
In periodes van sterke marktprestaties (zoals op dit moment) zal het marktrisico een gunstig effect hebben en beleggers mooie rendementen opleveren. Met het omgekeerde scenario, waarbij het rendement van ETF’s fors afneemt wanneer de beurs stevig daalt, wordt volgens ons op dit moment te weinig rekening gehouden.
Ook op het marktrisico bieden holdings zoals het hierboven vermelde Berkshire Hathaway een antwoord. Hun portefeuille wordt door het management namelijk actief beheerd. Dit maakt dat investeringsbeslissingen op elk ogenblik bijgestuurd kunnen worden.
Zo kan het management wanneer de marktomstandigheden ongunstig evolueren, ingrijpen en een deel van haar investeringen omzetten in cash of elders investeren. Omgekeerd kan het management wanneer het investeringskansen ziet, een tandje bijsteken en extra kapitaal aan het werk zetten.
De mogelijkheid om actief in te grijpen, maakt dat holdings over het algemeen een lager marktrisico hebben.
Een bijkomende reden waarom holdings aantrekkelijk zijn als beleggingsalternatief.
De derde en misschien wel belangrijkste reden om in een holding te investeren, is dat je toegang krijgt tot niet-beursgenoteerde bedrijven, ook wel bekend als private equity. Dit marktsegment is voor beleggers doorgaans niet toegankelijk. Door in een holding te investeren, kun je onrechtstreeks toch blootstelling krijgen aan dit marktsegment.
Behalve risicospreiding, zul je door de toevoeging van deze extra activaklasse mee kunnen profiteren van de hogere rendementen die aan deze niet-beursgenoteerde bedrijven verbonden zijn. Kijk hieronder maar even naar de prestaties van de private equity portefeuille van een van onze favoriete holdings tegenover de S&P 500.
Natuurlijk gaan hogere potentiële rendementen vaak gepaard met hogere risico’s. Gelukkig slagen holdings erin deze risico’s te beperken. Het management van een holding is vertrouwd met private equity investeringen en heeft daardoor de nodige expertise opgebouwd binnen dit marktsegment. Dit maakt dat beleggers zorgeloos kunnen profiteren van het internationale investeringsnetwerk dat door het management is opgebouwd. Bovendien worden de investeringen gespreid over verschillende sectoren en regio’s, wat het risico verder verkleint.
De blootstelling aan private equity is een bijkomende reden waarom holdings een beter alternatief kunnen vormen dan fondsen.
Holdings hebben drie onderscheidende factoren, waardoor ze volgens ons een mooie hoeksteen vormen van iedere beleggingsportefeuille.
Ze hebben meestal een goed actief beheer, met familiale insteek. Bovendien hebben ze een mooie spreiding over meerdere bedrijven en daardoor krijgt u als belegger direct een mooi groepje bedrijven in portefeuille. En last but not least, zijn er bij een holding geen beheerskosten en krijg je toegang tot private equity. Daarom vinden wij bij Beleggers University holdings een mooi alternatief voor fondsen om je geld te laten renderen.
Benieuwd welke holdings interessante investeringen zijn? In ons nieuwste holding eBook analyseren we uitgebreid de werking van holdings en identificeren we onze favorieten. Exclusief voor onze leden van Kansen In De Markt.
Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.
22/12/2022
Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...
Lees meer18/03/2024
Opvallend nieuws bereikte ons eerder vandaag. Fisker Inc. (FSR), de Amerikaans-Deense autobouwer, heeft advies ingewonnen omtrent een mogelijke faillissementsaanvraag, aldus...
Lees meer19/03/2024
We kennen ze inmiddels allemaal, de beroemde ‘Magnificent 7’. Een select kransje Amerikaanse steraandelen dat de rendementen van de S&P500...
Lees meer