FIRE - Financial Indepence Retire Early - Wat is het en wat kan het voor u betekenen?

FIRE staat voor Financial Indepence Retire Early, ofwel financieel onafhankelijk zijn en vroeger op pensioen gaan. Als je slim met je geld omgaat, word je voor je 30ste miljonair en kun je met pensioen. Dat is de belofte die sommigen maken. Klopt dit wel, is dit totale onzin, of ligt de waarheid ergens tussenin? In deze blogpost leest u in 10 minuten alles wat u moet weten over FIRE.

We willen deze blog met een positieve noot beginnen, voor we de gevaren van de FIRE-beweging voor u zullen blootleggen.

De kerngedachte van FIRE is zeker en vast positief: door je geldzaken beter op orde te zetten van jongs af aan, kun je een mooiere financiële toekomst tegemoet gaan. 

Dit kun je op drie manieren doen:

  • door extra te sparen
  • een hoger inkomen te verdienen
  • je geld te beleggen
(We vinden dat vroeg op pensioen gaan geen streefdoel zou mogen zijn. Daarom vervangen we het woordje“early” door“easily”. Het gemak van financiële vrijheid staat centraal.)

Extra sparen en inkomen genereren om FIRE te bereiken

Wanneer sparen veel bijdraagt

Veel mensen focussen op sparen om FIRE te bereiken. Later zul je lezen waarom dit de minst interessante methode is.

Toch moedigen we vooral jonge mensen aan om slim te sparen. Ook Charlie Munger, een van ‘s werelds rijkste beleggers, benadrukt dat sparen belangrijk is om je eerste 100.000 euro zo snel mogelijk te bereiken. 

Dit wil niet zeggen dat je als een monnik moet leven, maar dat je gewoon moet stilstaan bij je uitgaven. Is die iPhone van 900 euro het wel waard om ieder jaar te vervangen? Kun je recurrente uitgaven, zoals het kopen van voedsel, makkelijk drukken door bv. van supermarkt te veranderen? 

Extra inkomen? Denk hier eens over na

Met het verdienen van een extra inkomen kun je veel sneller die eerste 100.000 euro bereiken dan met sparen. Om opslag vragen of veranderen van job zijn twee opties. Een optie waar u waarschijnlijk nog niet bij stilstond, is het starten van een tweede job of “side hustle”. 

In deze tijden kun je met je passie 200, 300 of zelfs 500 euro per maand extra verdienen. Start een eigen kledinglijn of ontwerp je eigen juwelen. Word een dj of fotograaf. Geef bijles aan kinderen of fiets voor Uber. Er zijn duizend-en-een zaken waarmee je makkelijk en met plezier extra geld kan verdienen. Zet vandaag de eerste stap en de toekomstige jij zal je dankbaar zijn.

Extra geld beleggen of investeren om FIRE te bereiken

Work SMART, not HARD. 

Financiële vrijheid ga je pas echt kunnen bereiken wanneer je niet alleen voor je geld werkt, maar je geld ook voor jou laat werken. Dit kun je doen door je geld te gaan investeren. 

Waarom je deze stap absoluut niet mag overslaan, zal voor u duidelijk worden in de onderstaande grafiek. 

We schetsen u de financiële levensloop voor van vier personen: Tom, Sofie, Ben en Femke. Ze starten elk op 25-jarige leeftijd met een vermogen van 10.000 euro, maar dit zal voor elk anders uitgroeien doordat ze meer/minder sparen en beleggen.

Onze kandidaten hebben allemaal een andere strategie, maar wel hetzelfde startbedrag
Femke & Ben (de twee beleggers) doen het veel beter dan de twee spaarders.

Sparen brengt je niet ver

Als je zoals de Tom, de typische Belg, 400 euro per maand zal sparen en dit op een spaarboekje (0,11% rendement/jaar) zet, zul je helaas financieel niet ver komen. Ook door extra te sparen, zoals Sofie, zul je tegen je 65ste slechts een vermogen van 400.000 euro bereikt hebben. Met sparen alleen kom je dus duidelijk niet aan financiële vrijheid.

Wanneer de magie van beleggen start

Op korte termijn zullen Ben en Femke van hun beleggingen weinig vruchten plukken. Sterker nog: op zijn 30ste zal Ben, diegene die focust op beleggen, minder verdient hebben dan Sofie, diegene die focust op sparen.

De echte magie van beleggen komt slechts tot uiting op langere termijn. Dit valt te verklaren door het effect van samengestelde interest.

 Door gemiddeld ieder jaar opnieuw 10% rendement te behalen, kan Femke na 25 jaar (op haar 50ste) haar eerste miljoen behalen. 

Je kan tegen je 50ste dus FIRE behalen, indien je:

  1. Extra spaart en/of inkomsten genereert, waardoor je €800/maand opzij kan leggen.
  2. Nog veel belangrijker: deze €800 ook investeert en hier zo 10% rendement/jaar op kan verdienen.

Wil je weten hoeveel geld jij kan vergaren door te sparen en beleggen? We hebben speciaal voor u een Excel calculator gemaakt zodat je het voor jouw persoonlijke situatie makkelijk kan uittesten. Download hem GRATIS hier: 

Simuleer je eigen vermogensgroei!

Voer je e-mail in en we sturen direct je eigen handige vermogensgroei calculator naar je toe.

Please wait...

Bedankt om je aan te melden!

Beleggen om FIRE te bereiken doe je zo

Hoe kun je mooie rendementen maken met beleggen? Hier liggen de gevaren voor u. Een deel van de FIRE-beweging pakt dit namelijk compleet verkeerd aan en kan u op het verkeerde been zetten.

In de FIRE-documentaire van de Vrt komen bijvoorbeeld onbezonnen personages aan bod zoals Gaetan. Door te investeren in crypto beweert hij dat je 100 euro op korte tijd kan doen uitgroeien tot 50.000 euro. Dit soort mensen die kort termijn geldgewin promoten zijn een gevaar voor onze maatschappij. Mensen die hem volgen spelen vaak al hun geld kwijt in plaats van vermogen op te bouwen. 

Beleggen is geen sprint, maar wel een marathon.

De meeste FIRE-aanhangers die er wel een marathon van willen maken, pakken het helaas op de verkeerde manier aan. Zij denken de heilige graal gevonden te hebben met beleggingsfondsen, ook wel ETFs genoemd. Door deze fondsen te volgen, surf je mee op de opwaartse trend van alle aandelen op de beurs. Dit zorgde historisch voor een gemiddeld rendement van 7% per jaar.

Het probleem met deze strategie? De algemene beurs kan evengoed de komende 10 tot 15 jaar zijwaarts bewegen. Dit is in het verleden meermaals voorgevallen. Je vermogensgroei is dus helemaal afhankelijk van factoren die je zelf niet in de hand hebt.

Wat is voor u dan wél de beste optie om deze marathon tot een goed einde te brengen? Door een aandelenportefeuille samen te stellen die bestaat uit verschillende sterke bedrijven waar je vertrouwen in hebt. Zo neem je het heft volledig in eigen handen.

Dit klinkt misschien angstaanjagend, maar is dat allesbehalve wanneer je voldoende kennis van zaken hebt. Eens je de beurs begrijpt, gaat er een wereld vol opportuniteiten voor u open.

De mentors van Beleggers University hebben gezamenlijk meer dan 20 jaar ervaring als beursanalist. Zij helpen u dan ook graag verder in uw traject tot financiële vrijheid.

Conclusie: wat FIRE kan betekenen voor uw financiële toekomst

Miljonair worden en met pensioen kunnen tegen je 30e door de FIRE-mindset te hanteren? Een onbezonnen uitspraak die u absoluut niet blindelings mag geloven.

Wat mag u wel geloven? Door extra te sparen, inkomsten te genereren en te beleggen kun je een veel mooiere financiële toekomst bereiken. 

De sleutel tot financiële onafhankelijkheid ligt voornamelijk bij beleggen. Door een rendement van 10%/jaar te behalen is het voor de gemiddelde burger mogelijk om je eerste miljoen te behalen op 50-jarige leeftijd.

Dat streefdoel van 10% komt niet vanzelf, maar is met voldoende inzet om over beleggen bij te leren zeker mogelijk. Zet de stap en je zult merken dat de uiteindelijke beloning (financiële vrijheid) het meer dan waard is.

Deel dit artikel met vrienden en familie als u het interessant vond!

P.S. wenst u meer advies van Robbe & Dieter? Abonneer dan zeker op onze nieuwsbrief (onderaan) + abonneer op ons YouTube kanaal voor informatie video’s.

Ontvang wekelijks beursnieuws en advies in jouw mailbox!

Blijf op de hoogte van belangrijk beursnieuws, advies, tips en ontwikkelen van Beleggers University.

Please wait...

Bedankt om je aan te melden!

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier