GRANOLAS : de beste Europese aandelen als tegenhanger van de Magnificent 7

We kennen ze inmiddels allemaal, de beroemde ‘Magnificent 7’. Een select kransje Amerikaanse steraandelen dat de rendementen van de S&P500 de afgelopen jaren de pan uit deed swingen. Met Apple, Meta , Alphabet, Microsoft, Tesla, NVIDIA en Amazon – stuk voor stuk technologische mastodonten met een indrukwekkend trackrecord. We zouden er, als Europeaan, bijna jaloers op worden. Toch bestaat er op deze selecte groep Amerikaanse aandelen een minder gekende Europese variant. Maak kennis met de GRANOLAS.  Europese groeibedrijven die de capaciteiten bezitten de beurs de komende jaren te overklassen.

In tegenstelling tot wat het acroniem doet vermoeden, bestaat GRANOLAS niet uit 8, maar uit 11 Europese steraandelen. Hierbij kan elke letter bijgevolg naar één of meerdere Europese aandelen verwijzen.

Respectievelijk gaat het hier over de beursgenoteerde ondernemingen:

 • GlaxoSmithKline (GSK)
 • F. Hoffmann-La Roche Ltd. (ROG)
 • ASML (ASML)
 • Nestle SA (NESN)
 • Novartis AG (NOVN.SW)
 • Novo Nordisk (NOVO-B)
 • L’Oréal (OR)
 • LVMH (MC.PA)
 • AstraZeneca PLC (AZN)
 • SAP SE (SAP.DE)
 • Sanofi (SAN.PA)

Deze ondernemingen zijn niet slechts de 11 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. Om vergelijkbaar te zijn met de ‘Magnificent 7’ is er bij de samenstelling enkel gekozen voor groeiaandelen. Dit is dan ook de reden waarom ondernemingen zoals Unilever geen deel uitmaken van de korf.

Zwitserland en Frankrijk leveren elk 3 vertegenwoordigers aan GRANOLAS, waarmee ze de hofleveranciers zijn. Groot-Brittannië (2 stuks), Duitsland, Nederland en Denemarken (elk 1 stuk)  vervolledigen het elftal.

Met 6 van de 11 uitverkorenen is de farma-industrie het sterkst vertegenwoordigd. Toch zijn de GRANOLAS meer gediversifieerd dan hun Amerikaanse tegenhanger en zijn de grootste sectoren, de gezondheidszorg, de consumentengoederen en de luxegoederen allemaal vertegenwoordigd. Opvallend, en in tegenstelling tot de ‘Magnificent 7’, is er met ASML slechts één puur technologieaandeel aanwezig.

Met een marktkapitalisatie van net geen 600 miljard is Novo Nordisk veruit de grootste van alle GRANOLAS. Al komen de Europese steraandelen qua omvang niet in de buurt van de Magnificient 7. Zo heeft enkel Tesla, Inc. (TSLA) momenteel een kleinere marktkapitalisatie dan Europese nummer één Novo Nordisk (NOVO-B).

Ondanks de verschillen in sectororiëntatie en marktkapitalisatie vertonen beide mandjes steraandelen opvallende gelijkenissen. De GRANOLAS waren in 2023 goed voor ruim 60 procent van het totale rendement van de Europe Stoxx600-index, terwijl ze slechts een kwart van de marktkapitalisatie vertegenwoordigen.

Een vergelijkbaar verschijnsel tekent zich af over de Atlantische Oceaan. Ondanks een gecombineerde marktkapitalisatie van 30% waren de zogenaamde ‘Magnificent 7‘ in 2023 verantwoordelijk voor meer dan de helft van het rendement van de S&P500. Frappant!

De fundamentele cijfers van de GRANOLAS

Een belangrijke vraag die we ons hierbij kunnen stellen is wat deze groeibedrijven zo uitzonderlijk maakt? Wel, deze bedrijven hebben een aantal kwalitatieve kenmerken gemeenschappelijk:

 1. Sterke (toekomstige) winstgroei: Alle opgenomen ondernemingen hebben het vermogen om jaar na jaar winstgroei te realiseren. Bovendien zijn de vooruitzichten solide, met een gemiddelde voorspelde winstgroei van 7%.
 2. Lage volatiliteit: Het betreft hier solide bedrijven met een bewezen staat van dienst. Dit resulteert in voorspelbare inkomstenstroom, waardoor de koers van deze aandelen minder gevoelig is voor sterke fluctuaties.
 3. Hoge stabiele marges: Deze bedrijven kenmerken zich door aanzienlijke en stabiele winstmarges.
  Dit kenmerk van hoge kwaliteit is zonder twijfel de cruciaalste eigenschap van de GRANOLAS.
 4. Sterke balansstructuur: Alle bovengenoemde bedrijven hebben geen of zeer beheersbare schulden. Hierdoor kunnen ze zelfs in economisch zware omstandigheden blijven uitblinken.

Hoe presteren de koersen van deze Europese steraandelen?

Gewapend met deze kwalitatieve eigenschappen zou je verwachten dat al deze bedrijven sterk presteren op de beurs. Toch zien we onderling grote verschillen in rendement.

Terwijl het Deense Novo Nordisk en het Duitse SAP SE (SAP.DE) onlangs nieuwe all-time highs bereikten, presteren de Zwitserse aandelen Nestle SA (NESN) en F. Hoffmann-La Roche Ltd. (ROG)  op de beurs momenteel ondermaats (respectievelijk -12% en -9% jaar over jaar). Ook het Franse Sanofi (SAN.PA) en het Britse AstraZeneca PLC (AZN) vertonen momenteel geen uitzonderlijke prestaties en noteren jaar op jaar stabiel.

Bedrijf Sector Beurswaarde (dollar)Rendement afgelopen jaar %
GlaxoSmithKlineFarma87 miljard23%
RocheFarma221 miljard-9%
ASMLTechnologie394 miljard56%
NestléConsumptie280 miljard-11%
NovartisFarma205 miljard25%
Novo NordiskFarma594 miljard81%
L’OréalConsumptie262 miljard20%
LVMHLuxe464 miljard9%
AstraZenecaFarma209 miljard-2%
SAPTechnologie221 miljard65%
SanofiFarma120 miljard0%

Wanneer we de Europese sterren vergelijken met hun Amerikaanse tegenhangers, valt het op dat er sinds 2022 weinig verschil is qua rendement.

Zeer opvallend, gezien ze aanzienlijk minder aandacht krijgen.

Ben je benieuwd wat de favoriete Europese aandelen van Beleggers University zijn?

In het Kansen In De Markt rapport delen onze analisten iedere maand tientallen pagina’s research over hun favorieten op de beurs voor de lange termijn, zowel in Europa als wereldwijd. Het gemiddelde rendement bedraagt +39,9% met 27 van de 31 verkooporders die winstgevend waren.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

17/09/2023

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers....

Lees meer

Exclusief:

Fisker Inc. De kroniek van een door Beleggers University aangekondigde ondergang

18/03/2024

Opvallend nieuws bereikte ons eerder vandaag. Fisker Inc. (FSR), de Amerikaans-Deense autobouwer, heeft advies ingewonnen omtrent een mogelijke faillissementsaanvraag, aldus...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier