Hoe vind je crashbestendige aandelen?

De beurzen zien in 2022 bloedrood. Gelukkig kunnen defensieve aandelen voor stabilisatie in uw aandelenportfolio zorgen. Vertex Pharmaceuticals (VRTX) was voor mij een aandeel dat me dit jaar +40% winst opleverde en andere verliezen goedmaakte. Maar hoe vind je zulke aandelen die zowel in een stierenmarkt als in een berenmarkt positieve rendementen kunnen genereren? In deze blogpost geef ik drie tips die u hiermee kunnen helpen. Op het einde bespreek ik ook een interessante defensieve aandelentip voor tijdens de huidige berenmarkt.

Nike, VGP en Colruyt zijn drie van de vele populaire aandelen die door beleggers de voorbije jaren als defensief bestempeld werden. Toch gingen ze alle drie met meer dan -50% onderuit tijdens de recente berenmarkt.

Hoe komt dit? Deze aandelen werden onterecht als defensief bestempeld. Ze beantwoorden namelijk niet aan de drie tips die ik in dit artikel zal bespreken om goede defensieve aandelen te vinden.

Tip 1: een lage beta

De eerste manier om goede defensieve aandelen te selecteren, is door op zoek te gaan naar aandelen met een lage bèta.

De beta is een term die de correlatie tussen een aandeel en de aandelenmarkt (bv. de S&P 500) weergeeft. Nike heeft bijvoorbeeld een beta van 1,11x, wat aangeeft dat gemiddeld gezien Nike 11,1% stijgt als de markt 10% stijgt of -11,1% daalt als de markt -10% daalt.

Nike is met andere woorden volatieler dan de beurs, iets wat je het beste ontwijkt wanneer je op zoek bent naar een defensief aandeel. Idealiter vind je een aandeel met een beta van minder dan 0,50x, wat aantoont dat het aandeel niet veel last heeft van beursschommelingen. Je kunt deze beta, zoals aangetoond in de afbeelding, makkelijk terugvinden op Finance Yahoo.

Tip 2: cash is king

Een berenmarkt gaat vaak gepaard met een sterke economische neergang. Cash is king in zulke tijden. Je wilt namelijk geen aandeelhouder zijn van een bedrijf dat in moeilijke tijden zonder cash komt te zitten en daardoor failliet kan gaan.

Waar moet je specifiek op letten? Je moet op zoek gaan naar bedrijven die veel cash hebben op de balans, weinig schulden hebben en veel cash flow (kasstroom) genereren.

Dit kun je analyseren aan de hand van de balans en de cash flow statement.

Indien we de cijfers van VGP erbij nemen, merken we dat het bedrijf een negatieve kasstroom van -87 miljoen euro genereerde in 2021, te wijten aan de hoge kapitaalinvesteringen die het als vastgoedbedrijf moet maken om te kunnen blijven groeien. Deze groeiprojecten financiert het met schulden, te zien aan zijn netto-schuldpositie van 1,2 miljard euro.

De balans van Colruyt is sterker en de kasstroom is positief. We merken echter dat deze kasstromen de voorbije kwartalen fors dalen, wat geen goed teken is voor de toekomst. Ook dat willen we vermijden.

Tip 3: waardering

Zelfs defensieve aandelen met een lage beta en een sterk balans en winstgevendheid kunnen nog crashen op de beurs.

Dit valt dan vaak te wijten aan het feit dat het aandeel overgewaardeerd was.

Zelfs de beste bedrijven zijn soms slechte investeringen, omdat de waardering veel te hoog is. Dat wil je abosuluut vermijden.

Bij mature bedrijven kun je best een koers/winst ratio van 30x als bovengrens hanteren. Valt de waardering hierboven? Dan mijd je het aandeel best, want ietwat teleurstellende cijfers kunnen dan snel voor een forse beursdaling zorgen.

Nike werd in 2021 bijvoorbeeld gewaardeerd aan een extreem hoge koers/winst ratio van 42x. Het mag beleggers niet verbazen dat het aandeel na deze overwaardering daalde met -50%.

2 kansrijke low-bèta aandelentips

Vertex Pharmaceuticals (VRTX) scoorde op deze drie kenmerken zeer sterk:

  • Een lage beta van 0,42x, wat duidt op een lage correlatie met de beurs
  • Een sterke nettokaspositie van 8,4 miljard dollar en vrije kasstroom van 3,8 miljard dollar
  • Een niet te hoge waardering van 20,2x

Door deze defensieve karakteristieken kon het aandeel tijden de recente crash met +40% stijgen.

Dropbox (DBX) is volgens mij een aandeel dat het potentieel heeft om dit het komende jaar ook te verwezenlijken. Het aandeel scoort ook sterk op deze tips:

  • Een lage beta van 0,81x (niet extreem laag, maar toch lager dan 1x)
  • Slechts een kleine nettoschuldpositie van 870 miljoen USD en een sterke kasstroom van 713 miljoen USD.
  • Een zeer lage waardering van 11,3 keer de vrije kasstroom ondanks zijn kwaliteitsvolle business

Slot en YouTube-video

Door de bèta, de cash en de waardering van aandelen te analyseren, kun je de beste defensieve aandelen selecteren op de beurs. Deze unieke aandelen kunnen u ook in moeilijke beursperiodes mooie winsten opleveren, net zoals Vertex dat het voorbije jaar bij mij deed. Veel succes! Wil je graag nog meer info over dit onderwerp, dan raad ik je aan met mijn Youtube video te bekijken door hieronder te klikken:

Vergeet zeker niet te liken & te subscriben + je notificaties aan te zetten. Zo blijf je altijd op de hoogte van onze laatste video’s!

Ontvang wekelijks beursnieuws en advies in jouw mailbox!

Blijf op de hoogte van belangrijk beursnieuws, advies, tips en ontwikkelen van Beleggers University.

Please wait...

Bedankt om je aan te melden!

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier