Inspelen op vergroening met ondergewaardeerde koperaandeel (beter dan Umicore)

Koper is de belangrijkste grondstof voor de digitalisatie en vergroening van onze economie. Zonder koper is er namelijk geen energietransitie mogelijk. De producten van dit bedrijf, zoals koperkathoden, staven en banden, worden gebruikt in allerhande toepassingen zoals elektronica, chemie, hernieuwbare energie, (elektrische) auto’s en infrastructuur.

Een indrukwekkend bedrijf

Met een productie van meer dan 1 miljoen ton koper per jaar is dit de grootste koperproducent van Europa. Men is gespecialiseerd in recyclage van koper en het verwerken van rauwe voergrondstoffen tot mooie halfafgewerkte producten.

Dit bedrijf onderging de laatste jaren een sterke transitie, wat het bedrijf in staat moet stellen om meer te profiteren van de megatrends in de economie. Zo investeert men fors in recyclingfaciliteiten en in nieuwe technologieën om batterijen efficiënt te recycleren. Zo lijkt het zich, net zoals Umicore, heruit te vinden om een steeds belangrijkere schakel te worden in de hernieuwbare energie keten, de sector van de elektrische voertuigen en de digitalisering.

Sterke cijfers

De meeste grondstoffenbedrijven hebben een lage vrije kasstroom door hoge investeringen. Grondstoffenbedrijven zijn vaak cyclisch en torsen hoge schulden. Het mag dan ook niet verbazen dat veel aandelen uit deze uitdagende sector vandaag nog steeds lager staan dan decennia geleden.

Het valt echter op dat dit aandeel wel een mooie opwaartse trend toont. Dit komt doordat het een uniek financieel profiel heeft. Doordat men zowel grondstoffen importeert als exporteert met weinig tijd er tussenin, heeft het weinig last van fluctuaties van grondstoffenprijzen. Dit bedrijf verdient geld dankzij zijn toegevoegde waarde. Men is maar een kleine schakel in het productieproces van afgewerkte kopermetalen.

Het bedrijf draait geen hoge winstmarges, maar is ieder jaar wel winstgevend (ook in neerwaartse cycli). Men boekt een zeer sterke ROIC (return on invested capital) van 20% en heeft een sublieme balansstructuur met een nettokaspositie van 400 miljoen euro. Het is met andere woorden een kwaliteitsvol bedrijf.

Dat dit bedrijf een steeds belangrijkere schakel wordt in de nieuwe economie, wordt stilaan ook duidelijk in de cijfers. De omzet ging de voorbije jaren flink omhoog en er wordt een stevige vrije kasstroom geboekt (560 miljoen in 2021).

Voor de eerste 9 maanden van 2022 steeg de omzet met +17% tot 14,3 miljard euro en de winst per aandeel met +79% tot 7,93 euro. Buiten de structurele rugwinden, zorgde ook een ongeziene stijging van zwavelzuurprijzen voor een sterke winststijging. De stijgende energieprijzen waren daarentegen een negatieve factor dit jaar, maar deze impact wordt gereduceerd door vooraf vastgelegde energiecontracten en de aanleg van hernieuwbare energie.

We verwachten de komende jaren een verdere toename van de omzet door de groeiende prijszettingsmacht en uitbreiding van de recyclingfaciliteiten.

Positieve trends voor koper

De vraag naar koper zal de komende jaren sterk toenemen als gevolg van de stijgende vraag naar elektronica, batterijen en hernieuwbare energie. Analisten verwacht dat deze stijgende vraag zal samengaan met een lager aanbod. Dit verschil zorgt voor een potentieel tekort op de kopermarkt, wat gecombineerd met de huidige voorraadschaarste, voor structureel hogere koperprijzen kan zorgen. Bovendien wordt men als recycleerder een steeds belangrijker bedrijf in deze sector, omdat geopolitieke spanningen (Rusland-Oekraïne en China-Taiwan) zorgen voor een trend richting deglobalisatie en dus een hogere afhankelijkheid van recyclage.

Aantrekkelijke waardering

Het bedrijf wordt nu zeer laag gewaardeerd aan een K/W van 4,3x. En zelfs wanneer we de gemiddelde winst per aandeel van de voorbije vijf jaar (7,7 euro) gebruiken, staat het aandeel laag gewaardeerd aan een K/W-verhouding van 9,7x. Met zulke sterke balans en financiële vooruitzichten, vinden we dit een zeer aantrekkelijke waardering. We verwachten de komende jaren een herwaardering voor dit aandeel. We zien +62% opwaarts potentieel.

Wil je graag dit koperaandeel ontdekken? Schrijf je in voor de Fundering Beleggen cursus en je krijgt 12 maanden gratis toegang tot ons Kansen in de Markt rapport waar dit aandeel besproken werd. Iedere maand is er een nieuwe “Kansen in de Markt rapport” met nieuwe unieke aandelentips van de meest kansrijke aandelen!

Ontvang wekelijks beursnieuws en advies in jouw mailbox!

Blijf op de hoogte van belangrijk beursnieuws, advies, tips en ontwikkelen van Beleggers University.

Please wait...

Bedankt om je aan te melden!

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Veelgestelde vragen - Frequently Asked Questions (FAQ)

05/10/2022

In deze post beantwoorden wij de meest voorkomende vragen omtrent onze Fundering Beleggen cursus. Voor wie is deze cursus gemaakt?...

Lees meer

eBook:

eBook: 3 goedkope aandelen voor najaar 2022

06/10/2022

In dit eBook geven de analisten van Beleggers University u drie kansrijke aandelen mee die veel stijgingspotentieel hebben. Het zijn...

Lees meer

Webinar:

Webinar: Hoe Geld Verdienen met Aandelen in 2023?

23/11/2022

Op zaterdag 17 december om 19u gaven wij een GRATIS webinar met daarin onze favoriete aandelen en vooruitzichten voor 2023....

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier