3 Beste Beleggingsboeken

Een investering in je eigen kennis is de beste investering die je kan maken. Een beleggingsboek is daarom een zeer goede aankoop. Maar lang niet alle boeken zijn even interessant om te lezen. In deze blog deel ik met u drie boeken geschreven door ‘s werelds beste beleggers. Deze beleggingsboeken zullen u de meeste waardevolle kennis bijbrengen voor de rest van uw beurscarrière.

Boek #1: One up on Wall Street – Peter Lynch (beginner)

Boek #2: The Little Book That Builds Wealth – Pat Dorsey (medium gevorderd)

Boek #3: The Most Important Thing – Howard Marks (gevorderd)

Beleggingsboek #1: One up on Wall Street – Peter Lynch (beginner, 304 pagina’s)

One Up On Wall Street – Peter Lynch

Peter Lynch is een van de succesvolste beleggers aller tijden. Met zijn fonds “Magellan Fund” behaalde hij voor zijn klanten een indrukwekkend rendement van 29,2% per jaar in de periode 1974-1990. Niemand kon hem in deze periode evenaren. Alleen dit track record zou u al moeten aanzetten om het boek “One Up On Wall Street” te lezen.

Lynch is een meester in het vereenvoudigen van complexe onderwerpen. Dit vind je zowel terug in zijn befaamde speeches net als in zijn boeken. Het boek is daarom ook aan te raden voor beginnende beleggers. Er komt geen onnodig complexe materie aan bod en praktijkvoorbeelden uit Lynch zijn carrière zorgen ervoor dat het boek als een stoomtrein leest.

Met zijn 30+ jaar begint dit boek stilaan op leeftijd te komen. Gelukkig is dit niet storend. Het boek bevat tijdloze kennis die vandaag de dag nog steeds zeer relevant is. Sterker nog, het verbaasde me om te lezen hoe de markten vandaag nog steeds zo hard gelijken op 30 jaar geleden.

One Up On Wall Street is een zeer motiverend boek dat u de juiste mindset zal meegeven waarom zelfs u, als kleine belegger, even goede of zelfs betere rendementen kan maken dan financiële experts.

Verder geeft het boek ook een zeer goede basis over de werking van de beurs. Lynch deelt alle aandelen in zes categorieën (Slow growers, Stalwarts, Fast growers, Cyclicals, Asset plays, Turnarounds) op en legt u op een hapklare manier uit hoe u met elk type aandeel mooie rendementen kunt halen.

One Up On Wall Street is een “must read” voor elke belegger en is uitermate geschikt voor meer beginnende beleggers die huiveren van moeilijke termen.

Beleggingsboek #2: The Little Book That Builds Wealth – Pat Dorsey (medium gevorderd, 224 pagina’s)

The Little Book That Builds Wealth – Pat Dorsey

The Little Book That Builds Wealth heeft zijn naam niet gestolen. Het is wel degelijk een klein boekje dat u makkelijk in enkele dagen kunt uitlezen. Maar dit wil niet zeggen dat dit beleggingsboek minder waardevol is. In tegendeel, Pat Dorsey schrijft in dit boek alle kennis uit die hij verworven heeft als analist bij het hoog aangeschreven Morningstar.

Op de lange termijn volgt de koers van een aandeel altijd de onderliggende winstgroei van het bedrijf. Voor die winstgroei is een ding heel belangrijk: het bedrijf moet een competitief voordeel, in vakterm ook wel een “moat” genoemd, bezitten die zijn winsten beschermt van concurrenten.

The Little Book That Builds Wealth is in onze opinie het beste boek dat u kunt lezen om een moat te begrijpen en identificeren. Het boek is opgedeeld in de vier verschillende moats (immateriële activa, intangible assets, overstapskosten, netwerkeffecten en kostenvoordelen) die duidelijk onderbouwd worden met populaire aandelen.

Dit boek was een openbaring voor mij. Dorsey liet me inzien dat de kwaliteit van een aandeel veel belangrijker is dan de onderliggende waardering die je ervoor betaalt.

Dit boek is de Bijbel van de moat en een must-read als u een serieuze langetermijnbelegger wilt worden in kwaliteitsvolle aandelen.

Beleggingsboek #3: The Most Important Thing – Howard Marks (gevorderd, 248 pagina’s)

The Most Important Thing – Howard Marks

Vele individuele beleggers behalen teleurstellende rendementen. Neen, dit valt niet te wijten aan beperkte financiële kennis. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat de financiële markt een emotionele rollercoaster is. Beleggers worden duizelig door de op- en neerwaartse golven (ook wel cycli genoemd) van deze rollercoaster en zien door de bomen het bos niet meer.

Marktpsychologie is een van de grootste drijfveren van beursrendementen. Als u dit onder de knie kunt krijgen, zult u ongetwijfeld winstgevender worden op de beurs.

Howard Marks, de oprichter van de succesvolle fondsbeheerder Oaktree Capital, is de meester in marktpsychologie. Geboren in 1946, heeft hij alle grootste opwaartse en neerwaartse bewegingen van de beurs in de moderne geschiedenis meegemaakt. De drijfveren achter deze cycli schrijft hij sinds 1990 iedere maand in memo’s neer en vertaalde hij in 2011 in dit fantastische boek.

Door het lezen van The Most Important Thing, zult u de markt leren analyseren op een heel andere manier dan de massa. Marks noemt dit ook wel “second level thinking”, verder denken dat de gemiddelde belegger.

Dit boek is een must-read voor de belegger die zich naar het volgende niveau wilt tillen. De inzichten die u uit dit boek zult halen, vallen nergens anders te vinden.

Deze drie boeken zullen u verder helpen in uw beurscarrière

Om een succesvolle belegger te zijn, moet u:

  1. Een goede mindset scheppen over hoe u winsten kunt maken op de beurs.
  2. Kwaliteitsvolle aandelen kunnen identificeren en dit kunnen afwegen ten opzichte van waardering.
  3. Marktpsychologie begrijpen en in uw voordeel kunnen gebruiken.

One Up On Wall Street, The Little Book That Builds Wealth en The Most Important Thing zijn respectievelijk de uitblinkers om uw kennis aan te scherpen over deze drie vaardigheden.

Nadat u deze boeken gelezen heeft, helpen we u bij Beleggers University graag verder om in de praktijk een winstgevende belegger te worden.

Met vriendelijke groeten,

Robbe Delaet

P.S. wenst u meer advies van Robbe & Dieter? Abonneer dan zeker op onze nieuwsbrief (onderaan) + abonneer op ons YouTube kanaal voor informatieve video’s.

Ontvang wekelijks beursnieuws en advies in jouw mailbox!

Blijf op de hoogte van belangrijk beursnieuws, advies, tips en ontwikkelen van Beleggers University.

Please wait...

Bedankt om je aan te melden!

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier