Beste Europese luxe aandelen stijgen hard in 2023

De Europese beurs doet het goed in 2023 met een rendement van +11% na vijf maanden. Deze beurssterkte wordt voornamelijk gedragen door een type aandelen dat dit jaar mooie rendementen genereert: luxe aandelen.

Zoals u in bovenstaande grafiek kan zien, presteren de aandelen van bedrijven die luxemerken verkopen uitermate sterk in 2023.

Kledijbedrijven zoals Louis Vuitton (LVMH), Moncler (MONC) en Hermes (RMS) schoten met +11%, +23% en +23% omhoog dit jaar.

Autofabrikanten Ferrari (RACE) en Porsche (P911) doen het ook goed met een rendement van +34% en +23%.

Verder heb je nog cosmeticaspelers zoals het Franse L’Oréal (OR) en jachtenproducenten zoals het Italiaanse The Italian Sea Group (TISG) dat met een rendement van +13% en +39% beter presteren dan de algemene beurs. Marc Coucke zal in zijn handen wrijven, want hij is grootaandeelhouder van die laatste.

Wat maakt Europese luxe aandelen zo goed?

Dat dit type aandelen mooie rendementen genereert, is geen eenmalige meevaller in 2023. Sinds hun beursgang stegen LVMH en L’Oréal bijvoorbeeld met +4.030% en +5.200%. Wie toen 10.000 euro in deze aandelen investeerde, zou nu op een schat van 400.000 euro en 520.000 euro zitten. Indrukwekkend.

De reden voor deze sterke prestaties? Hun competitieve voordelen, of ook wel MOAT genoemd.

De bovengenoemde bedrijven hebben een zeer sterke merknaam. Ze verkopen hebbedingetjes waar rijkere mensen graag diep voor in hun geldbeugel tasten.

Bijgevolg kunnen deze bedrijven heel hoge prijzen vragen en dus ook sterke winsten genereren. Inderdaad, de laatste jaarcijfers van LVMH en L’Oréal toonden aan dat hun winsten in 2022 met +16% en +27% aandikten.

Dat is zeker indrukwekkend als we ermee rekening houden dat 2022 economisch een moeilijk jaar was.

Leer beleggen in aandelen met een MOAT

Een sterke merknaam is slechts één van de zeven competitieve voordelen die een bedrijf kan bezitten.

Het kunnen analyseren of een bedrijf een van deze zeven MOATs bezit of niet, en dus consistent zijn winst kan doen groeien, is cruciaal om de winnaars van de verliezers te kunnen onderscheiden op de beurs.

En dat is iets waar onze analisten Robbe Delaet en Dieter Plas expertise in hebben opgebouwd met hun 20 jaar aan beurservaring.

Deze kennis over MOATs en andere cruciale onderwerpen leren ze u aan in de Fundering Beleggen cursus van Beleggers University.

Wil je transformeren in een belegger die winstgevend(er) wordt op de beurs? Aarzel dan zeker niet om u hiervoor in te schrijven.

Met vriendelijke groeten,

Het Beleggers University Team

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

3 Beste Beleggingsboeken

27/09/2022

Een investering in je eigen kennis is de beste investering die je kan maken. Een beleggingsboek is daarom een zeer...

Lees meer
Play

Exclusief:

Mijn grootste positie is ... (verborgen beursparel) - volledige analyse! YouTube special

15/11/2022

In deze legendarische video maakt Robbe Delaet zijn favoriete en grootste aandelenpositie bekend. De video duurt een uur, dus je...

Lees meer

Webinar:

Webinar: Hoe Geld Verdienen met Aandelen in 2023?

23/11/2022

Op zaterdag 17 december om 19u gaven wij een GRATIS webinar met daarin onze favoriete aandelen en vooruitzichten voor 2023....

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier