De impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de beurs

Doet Biden er nog eens 4 jaar bij? Of neemt Trump het spreekwoordelijke stokje terug over? Later dit jaar kennen we het antwoord op deze prangende vraag. Eén ding is nu al zeker, tot dan zullen tal van toekomstige beursscenario’s door analisten uitvoerig gepubliceerd en besproken worden. Maar wat moeten we nu echt geloven?

We zullen meteen met de deur in huis vallen, ondanks talloze andere beweringen is het momenteel onmogelijk te voorspellen hoe de beurs zal reageren op een mogelijke verkiezingsuitslag.

Ter illustratie, in 2016 werd algemeen aangenomen dat de aanstelling van Donald Trump een negatieve impact zou hebben op de beursprestaties. Niets bleek echter minder waar te zijn. Onder het bewind van Trump ging de S&P 500 maar liefst +56% hoger.

Toch kan het zinvol zijn om eerdere presidentiële cycli te bestuderen en hieruit enkele algemene tendensen te halen. Want zoals wel vaker “history never repeats itself but it often rhymes”. Daarom zetten we de belangrijkste inzichten voor jou even op een rijtje en vertellen we hoe wij hiernaar kijken.

De presidentiële cycli

Vooraleer dieper in te gaan op de geschiedenis en mogelijke wederkerige patronen, is het zinvol een goed begrip te hebben van de ambtstermijn van een president. Deze periode kan het best worden opgesplitst in het verkiezingsjaar, gevolgd door het eerste en tweede regeringsjaar, en ten slotte het jaar voor de verkiezingen. Momenteel bevinden we ons dus net als in 2016 en 2020 in het verkiezingsjaar.

Bij het vergelijken van de presidentiële cycli met de historische prestaties van de S&P 500, zijn er enkele opmerkelijke vaststellingen.

Algemeen zijn op de beurs de eerste twee regeringsjaren het minst goed. Dit is eenvoudig te verklaren, daar de president tijdens deze periode vaak minder populaire maatregelen doorvoert. Hiertegenover staat dat de twee daarop volgende jaren voor het rendement doorgaans uitstekend zijn. Vaak wordt de economie, met het oog op een herverkiezing, in deze periode extra gestimuleerd.

Deze algemene tendensen zijn de afgelopen 4 jaar niet volledig gerespecteerd. Onder Biden presteerde de beurs in het eerste regeringsjaar namelijk bijzonder sterk. De beurs profiteerde in 2021 van de snel groeiende economie door de enorme economische stimuli als gevolg van de coronapandemie.  Na een uitmuntend jaar viel de beurs in 2022 onder impuls van rentestijgingen sterk terug. In het 3de regeringsjaar trok de beurs terug gestaag hoger. Voorlopig is ook dit jaar qua rendement een goed jaar.  

Het verleden geeft bijgevolg geen exacte indicatie voor de toekomst. Het is belangrijk om naast deze algemene tendensen ook met andere factoren (economie, sentiment) rekening te houden.

Republikeinen of democraten who cares?

Een tweede vaststelling is terug te vinden bij de politieke achtergrond van de president. De statistieken tonen aan dat de beurs algemeen beter presteert onder een democratische president dan wanneer er een republikein aan de macht is (+13,3% vs +7,7 % gemiddelde jaarlijks geannualiseerde rendement).

Ondanks deze opmerkelijke statistiek, staat de beste gemiddelde jaarprestatie toch op naam van de Republikeinse president, met name Calvin Coolidge (+26,1% geannualiseerd jaarlijks rendement). Het mag dus duidelijk zijn, op lange termijn maakt het niet uit wie de skepter in handen heeft, de rendementen worden bepaald door de prestaties van de onderliggende bedrijven.

Aan deze algemene tendens hechten we bij Beleggers University daarom ook minder waarde. De politieke achtergrond van een president vormt volgens ons geen indicatie voor het mogelijke rendement.

Onzekerheid voedt volatiliteit

Hoewel op lange termijn de verkiezingsuitslag geen significante invloed lijkt te hebben, is er op korte termijn wel een duidelijk patroon waarneembaar. Een naderende verkiezingsuitslag brengt namelijk een hogere mate van onzekerheid met zich mee, wat beleggers zenuwachtig maakt. Dit fenomeen is duidelijk zichtbaar in de volatiliteitsindex (VIX) waarbij tijdens verkiezingsjaren (2012, 2016 en 2020) duidelijk meer volatiliteit waarneembaar is.

Eens de verkiezingsuitslag gekend is, en dus het onzekere element wegvalt, zien we de volatiliteit doorgaans opnieuw dalen. Dit resulteert in een VIX-index die terugkeert naar zijn historisch gemiddelde (+/- 17).

Op dit moment is er echter nog geen sprake van toegenomen volatiliteit in aanloop naar presidentsverkiezingen. De VIX-index noteert op een historisch laag niveau (13,7). Het is hierbij wel zinvol de situatie nauwlettend op te volgen aangezien de  situatie snel kan veranderen. Mocht de volatiliteit de komende maanden toenemen dan kan je hier als belegger van profiteren door enkele trades op te zetten.

Conclusie

Ondanks talloze berichten omtrent de impact van een mogelijke verkiezingsuitslag op de beurs, valt de toekomst niet zomaar te voorspellen. Wel zijn er doorheen de geschiedenis enkele opvallende tendensen waarneembaar. Vooral de laatste vaststelling, een verhoging van de volatiliteit, biedt beleggers volgens ons kansen. Wil je als belegger leren hoe je van deze korte termijn schommelingen kan profiteren? In onze cursus ‘Next level beleggen‘ leer je stap voor stap hoe je aan de hand van opties kan inspelen op korte termijn koersschommelingen.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beursnieuws:

Van 100 miljoen naar 20 miljard: de geheimen van Argenx

24/06/2024

Tijdens ons allereerste Beleggers University live event werden de aanwezigen getrakteerd op een exclusief interview met Tim Van Hauwermeiren, de...

Lees meer

Beursnieuws:

Nvidia cijfers blazen verwachtingen omver door AI

22/02/2024

Nvidia publiceerde fantastische kwartaalcijfers voor het vierde fiscale kwartaal van 2024 en verwacht dat deze sterke trend zich zal doortrekken....

Lees meer

Beursnieuws:

De impact van een aandelensplitsing

10/06/2024

Het gekende technologiebedrijf NVIDIA voert deze week een 10-for-1 stock split uit. Beleggers verwachten dat dit een positieve impact zal...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier