De impact van een aandelensplitsing

Het gekende technologiebedrijf NVIDIA voert deze week een 10-for-1 stock split uit. Beleggers verwachten dat dit een positieve impact zal hebben op de koers van het aandeel. Terecht of niet? We bespreken in deze blogpost wat een aandelensplitsing voor u als belegger betekent.

Wat is een aandelensplitsing of stock split?

Wie al een tijdje belegt, heeft het wellicht al eens meegemaakt. Bij het openen van je broker app bezit je plots meer aandelen tegen een lagere koers. Geen zorgen, je smartphone hapert niet en er is geen reden tot paniek. Dit is het gevolg van een aandelensplitsing, een veelvoorkomende gebeurtenis waarbij een bedrijf besluit om de beurskoers per aandeel te verlagen door het aantal uitstaande aandelen te verhogen.

Bijvoorbeeld, bij een 5-voor-1 split krijg je voor elk aandeel met een waarde van 100 euro vijf aandelen met een waarde van 20 euro in de plaats. Met andere woorden, een aandelensplitsing verhoogt het aantal uitstaande aandelen met een bepaalde factor en verlaagt de prijs per aandeel met eenzelfde factor. In het voorbeeld is de factor vijf. Een bedrijf kiest zelf wanneer en tegen welke factor het een splitsing doorvoert.

Bij een aandelensplitsing wijzigt de marktkapitalisatie (prijs vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen) van een bedrijf niet. Er komen extra aandelen bij, maar er treedt geen verwatering op. De totale waarde van een investering blijft voor bestaande aandeelhouders behouden.

De reden achter een splitsing

Waarom kiest een bedrijf er dan voor om een aandelensplitsing door te voeren? Meestal is de reden eenvoudig. Wanneer een onderneming voor een langere tijd goed presteert, loopt de prijs per aandeel op, waardoor het voor particuliere beleggers lastig wordt om aandelen te kopen. Neem bijvoorbeeld Lotus Bakeries (LOTB), waarvan elk aandeel momenteel 10.000 euro kost. Voor een belegger met een beperkt budget is het moeilijk om de hoge prijs te betalen. Een probleem dat kan worden opgelost door een aandelensplitsing.

Een andere reden voor een stock split is het verhogen van de verhandelbaarheid of liquiditeit van het aandeel. Beleggers kunnen wanneer er meer aandelen beschikbaar zijn, namelijk makkelijker aandelen kopen en verkopen. Hierdoor zullen er meer transacties plaatsvinden en kan ook het aantal aandeelhouders toenemen.

Bovendien kan het management de aankondiging van een aandelensplitsing gebruiken als een blijk van vertrouwen in de toekomst. Beleggers ervaren een split meestal als een positief signaal, aangezien het de groeivooruitzichten van de onderneming onderstreept.

Deze diverse en vaak strategische redenen verklaren waarom bedrijven ervoor kiezen om aandelensplitsingen door te voeren. 

Invloed van een aandelensplitsing op de koers

Bank of America toonde aan dat aandelen 12 maanden na hun splitsing beter presteren dan de S&P 500

Behalve de achterliggende reden, is het interessant te kijken naar het effect van een aandelensplitsing op de beurskoers. De bovenstaande grafiek toont dat bedrijven die een stock split doorvoeren, in de 12 maanden volgend op de bekendmaking doorgaans het rendement van de S&P 500 overtreffen. Sterker nog, volgens onderzoek van Bank of America doen deze aandelen het gemiddeld genomen meer dan dubbel zo goed dan de algemene markt.

Voor bestaande aandeelhouders kan een aandelensplitsing dus positieve gevolgen met zich meebrengen. Een mogelijke verklaring is dat wanneer de toegankelijkheid van een aandeel vergroot, de vraag naar aandelen toeneemt waardoor de prijs ervan stijgt. Een groter aantal aandelen wekt bovendien de interesse van institutionele beleggers, wat de vraag extra kan stimuleren.

Daarnaast heeft een aandelensplitsing ook een psychologisch effect. Een lager beurskoers maakt aandelen voor beleggers betaalbaarder. Dit vergroot de populariteit en maakt aandelen in het hoofd van beleggers aantrekkelijker. Een bijkomende verklaring voor het succes van een stock split.

NVIDIA voert een 10-voor-1 stock split uit in 2024

Na de sterke koersprestatie (+154%) sinds begin dit jaar, kondigde NVIDIA een aandelensplitsing van 10 voor 1 aan. NVIDIA is hiermee allerminst aan zijn proefstuk toe. Sinds de eeuwwisseling voerde de chipproducent al vijf keer eerder een aandelensplitsing door.

Aandelenkoers van NVIDIA sinds 2000, de blauwe lijnen geven het moment van een aandelensplitsing weer

Uit de eerdere stock splits leren we dat deze niet altijd een garantie op succes waren. Hoewel de beurskoers kort na de bekendmaking van de splitsingen meestal opveerde, merken we nadien vaak een forse daling.

De resultaten van NVIDIA bewijzen dat algemene statistieken dus niet altijd alles vertellen en we er niet zomaar mogen vanuit gaan dat de beurskoers van NVIDIA de komende periode zal stijgen. NVIDIA is een cyclisch bedrijf, wat vroeg of laat terug een dalende bedrijfswinst en beurskoers zal zien.

Overzicht laatste vijf aandelensplitsingen NVIDIA

Kortom, als belegger mag je niet vergeten dat een aandelensplitsing geen invloed heeft op de onderliggende fundamenten van het bedrijf. Rendement wordt op lange termijn altijd bepaald door de prestaties van bedrijven en hun waardering, niet door de aankondiging van een aandelensplitsing.

Conclusie

Een aandelensplitsing is een veelvoorkomend fenomeen dat bedrijven om uiteenlopende, vaak strategische redenen doorvoeren. Hoewel een stock split op korte termijn vaak een positief effect heeft op de beurskoers, biedt het geen garantie op langetermijnsucces. Daarom is het essentieel om altijd een grondige analyse uit te voeren voordat je een investeringsbeslissing neemt.

Wil je leren hoe je zo’n analyse stap voor stap uitvoert en welke factoren daarbij belangrijk zijn? Onze analisten leggen het je haarfijn uit in onze cursus Fundering Beleggen.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beursnieuws:

Drie geheimen van een succesvolle onderneming

04/06/2024

Tijdens ons allereerste Beleggers University live-event werden de aanwezigen getrakteerd op een exclusief interview met Tim Van Hauwermeiren, de CEO...

Lees meer

Beursnieuws:

Nvidia cijfers blazen verwachtingen omver door AI

22/02/2024

Nvidia publiceerde fantastische kwartaalcijfers voor het vierde fiscale kwartaal van 2024 en verwacht dat deze sterke trend zich zal doortrekken....

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Nvidia (+200%): wat nu met het aandeel?

02/10/2023

Nvidia is met een rendement van +200% dit jaar een van de best presterende aandelen op de beurs. De kwartaalcijfers...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier