Nvidia (+200%): wat nu met het aandeel?

Nvidia is met een rendement van +200% dit jaar een van de best presterende aandelen op de beurs. De kwartaalcijfers waren ronduit indrukwekkend. Is het nog steeds interessant om het aandeel te kopen of is dit een artificiële intelligentie bubbel? Analist Robbe Delaet van Beleggers University geeft zijn mening over dit aandeel in een uitgebreide analyse. Maar eerst nog iets over NVIDIA zelf.

Wat is de reden voor de forse koerssprong?

Kunstmatige intelligentie (AI) is naar voren gekomen als de volgende potentiële grens van de technologie. Nvidia maakt grafische verwerkingseenheden (GPU’s), chips die veeleisende toepassingen zoals gaming, autonoom rijden en AI aandrijven mogelijk maken. Toepassingen die allemaal een snelle verwerking van tonnen informatie vereisen.

Analisten schatten dat Nvidia momenteel ongeveer 70% van de chips in handen heeft die voor AI-toepassingen worden gebruikt, een enorm aantal als je bedenkt dat het economische potentieel voor AI uiteindelijk biljoenen dollars zou kunnen bedragen. Nvidia heeft ook op een agressieve manier software ontwikkeld voor gebruik met zijn chipsets, wat het overstappen later moeilijk zou kunnen maken. Er is uiteraard een goede kans dat de concurrentie achter Nvidia aan zal gaan, maar dat zal vanuit een positie van zwakte zijn en niet vanuit kracht. Want het bedrijf heeft een enorme voorsprong opgebouwd.

Wat nu met Nvidia?

Beleggers University heeft in het verleden 3x een juist advies voor dit aandeel gegeven, maar de vraag is uiteraard wat er nu gaat gebeuren na de forse koerssprong. Zal de omzet fors blijven stijgen, met een nieuwe koersstijging tot gevolg, of zal het allemaal wat kalmer worden? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Maar Robbe Delaet heeft geprobeerd de stukjes van de puzzel te leggen, met uiteraard de bedoeling om een antwoord te vinden.

In zijn ogen is dit aandeel zonder meer een parel van de beurs. De gerealiseerde rendementen spreken boekdelen. Nvidia realiseerde over 20 jaar een rendement van +32.596%, met een rendement van +504% over 5 jaar en een rendement van +197% in 2023 alleen.

Heel belangrijk is om te beseffen dat Nvidia een volatiel bedrijf, maar ook een volatiel aandeel is. Dat blijkt uit de bèta van 1,75. De koers kan dus harder stijgen dan het beursgemiddelde, maar ook harder dalen. Dezelfde volatiele evolutie zien we in de omzetcijfers. De omzet is op lange termijn weliswaar fors gestegen van 4,16 miljard dollar in 2014 naar 32,68 miljard dollar vorig jaar, maar er waren ook jaren met een omzetdaling.

Volatiliteit wordt versterkt door analisten

De traditionele analisten liggen aan de basis van nog meer volatiliteit door hun voorspellingen, want zij zitten er heel vaak naast. Goldman Sachs sloeg de bal een paar maal mis, met alle gevolgen van dien voor wie het advies van deze Amerikaanse zakenbank volgde.

Robbe Delaet van Beleggers University voorspelde eind 2021 dat Nvidia de hoge omzetgroei niet zou kunnen handhaven en dat dit niet zonder gevolgen zou blijven voor de beurskoers. De afvlakkende groei bracht mee dat de koers van 300 naar 120 dollar terugviel. Op een bepaald moment daalde de omzet op kwartaalbasis met -20%.

Eind 2022 zag Beleggers University dan weer kansen bij het aandeel en gaf een koopadvies. Het was toen zaak om verder te kijken dan de neus lang is, want op dat moment maakte Nvidia slechte cijfers bekend. Het koopadvies was echter raak, de koers schoot flink hoger. Collega Dieter Plas van Beleggers University schreef in een gratis ebook in de eerste helft van 2023 opnieuw positief over Nvidia en de koers steeg verder.

De vraag is nu uiteraard hoe het verder moet. Robbe Delaet verwijst eerst naar het feit dat Nvidia in het kwartaal afgesloten op 30 juni een ‘triple beat’ neerzette: zowel omzet, winst als verwachtingen klopten de prognoses van de analisten. Met een verwachte omzetgroei van +170% voor het derde kwartaal is Nvidia bezig om geschiedenis te schrijven, want dergelijke omzetgroei is een unicum op de Amerikaanse beurzen. Vooral de divisie Data Center van het bedrijf is een enorme groeier. De chips van het bedrijf zijn zo waardevol voor datacenters dat er een enorme vraag is. Daarnaast stijgen ook de winst(marges) enorm snel.

Duurzame cijfers, of niet?

De vraag is uiteraard of deze cijfers duurzaam zijn. Opvallend is dat de omzet fors is gestegen, maar dat de cost of revenue (de investeringen nodig om deze omzet te realiseren) slechts beperkt is gestegen. Ook de andere kosten stegen slechts in beperkte mate. En dat is heel frappant, aldus Robbe Delaet. Nvidia profiteert van de prijsstijgingen die het bedrijf heeft kunnen doorvoeren als gevolg van de sterke vraag naar alles wat met AI te maken heeft. Nvidia verkoopt blijkbaar niet meer producten, maar verkoopt die producten wel voor meer geld.

Hierbij dient het belang van emoties niet onderschat worden. Emoties zijn niet alleen belangrijk in het gedrag van beleggers, maar ook in dat van bedrijven. De cijfers van bedrijven kunnen hard beïnvloed worden door klanten die op een nieuwe trend proberen in te spelen. Die hebberigheid van de klanten is ook merkbaar in de schommelingen in de omzet van Nvidia. De vraag is daarom of de groei van Artificiële Intelligentie normaal is, dan wel iets van voorbijgaande aard. Of slaan de bedrijven in het heetst van de strijd te veel hardware in, zodat ze uiteindelijk een voorraad hebben waar ze vele jaren mee toekomen? Minder vraag kan leiden tot lagere prijzen voor de chips die Nvidia verkoopt.

Wat je nu zeker niet mag doen

Het gevaarlijkste wat je kan doen als belegger, is volgens Robbe Delaet het kopen van een cyclisch aandeel wanneer alles zeer goed gaat. De cycliciteit van de cijfers van een bedrijf is dan ook van het grootste belang. Vervolgens blijft natuurlijk ook de waardering van de aandelen van dat bedrijf zeer belangrijk. In het geval van Nvidia staat de huidige koers-winstverhouding op 102, wat uiteraard zeer hoog is, maar de forward koers-winstverhouding is slechts 28. Wat historisch laag is ten opzichte van het historisch gemiddelde.

Fraude met Coreweave?

Er is echter meer en dan staat Robbe Delaet even stil bij de geruchten over Coreweave, geruchten die willen dat het bedrijf zijn cijfers op een kunstmatige manier oppompt. Is dit waar of niet? Nvidea was één van de eerste investeerders in Coreweave, met een investering van 100 miljoen dollar. In feite is Coreweave enerzijds dus een dochter van Nvidia, terwijl het bedrijf anderzijds ook een klant is, omdat het producten van Nvidia koopt. Coreweave heeft dit jaar 2,7 miljard dollar aan kapitaal opgehaald van zowel Nvidia als BlackRock. Dat geld werd volledig gebruikt om chips van Nvidia te kopen. Wat de omzet van Nvidia heeft opgejaagd. Enerzijds geeft het bedrijf dus geld aan een dochterbedrijf, dat daar op zijn beurt eigen producten mee koopt. Coreweave heeft dus de prijzen voor de producten van Nvidia opgepompt en dat stemt toch tot nadenken. Want als Coreweave minder chips van Nvidia koopt, kunnen zowel de prijs als de omzet van laatstgenoemde fors dalen.

Dit is iets om in rekening te nemen wanneer je gaat beleggen in een aandeel dat net op zijn hoogtepunt noteert dankzij ogenschijnlijk perfecte kwartaalcijfers, maar die mogelijks dus opgepompt zijn door dit soort praktijken.

Wat doet het slimme geld?

De vraag is nu wat het slimme geld doet, en daarmee bedoelt Delaet onder andere de insiders. Die insiders, inclusief de CEO, verkochten in september voor 110 miljoen dollar aandelen Nvidia, wat aangeeft dat het aandeel naar hun mening te hoog gewaardeerd zou zijn. Die 110 miljoen dollar is het vierde hoogste bedrag ooit op maandbasis. Er is een duidelijke correlatie tussen de insiderverkopen en de koersevolutie van Nvidia, zo blijkt. De insiderverkopen kunnen er op wijzen dat het aandeel mogelijks toe is aan een gezonde correctie. Misschien beseffen de insiders dat dit de beste tijden ooit zijn voor NVIDIA en het alleen maar slechter kan worden?

Conclusie

De conclusie van Robbe Delaet luidt dat Nvidia geen AI bubbel is, maar ook geen opportuniteit. Er is een grote kans dat de omzetgroei zal verzwakken, omdat veel investeringen in AI al gedaan zijn. Van een bubbel is echter ook geen sprake, tenminste wanneer er van wordt uitgegaan dat er van fraude geen sprake is. Maar het is hoe dan ook heel gevaarlijk om op de piek van de cijfers een cyclisch aandeel te kopen. Enige voorzichtigheid is hier dan ook op zijn plaats.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Volg de beste koopadviezen van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Resultaten van het AI-ebook glunderen

06/06/2023

Bij Beleggers University willen we altijd de beste rendementen voor onze volgers. Daarom hebben onze analisten in april het gratis...

Lees meer
Play

Exclusief:

Exclusief interview met CEO Argenx - hoe bouw je een succesvol bedrijf uit van 27 miljard euro?

23/09/2023

Op het eerste jaarlijkse beleggersevent van Beleggers University ging Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx, in gesprek met de...

Lees meer

Beursnieuws:

Wat is er aan de hand met de Europese economie?

27/08/2023

De praktijk leert ons dat nogal wat beleggers af en toe met de handen in het haar zitten. Geconfronteerd met...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier