Het rampscenario van het aandeel Mithra (-56%) en hoe Beleggers University dit omdraaide tot +64% winst

De beurskoers van het Belgische biotechaandeel Mithra (MITRA) nam afgelopen week (nog maar eens) een duikvlucht (-56%).  Het nakende faillissement en de aangekondigde zoektocht naar een potentiële overnemer lagen aan de basis. Een opdoffer voor het ooit zo beloftevolle farmabedrijf. Hoe het ooit zo ver is kunnen komen en hoe we hiermee omgaan, lees je in deze blog.  

Ruim anderhalf jaar geleden analyseerde Dieter in één van onze YouTube video’s het aandeel Mithra Pharmaceuticals SA (ticker: MITRA). Ondanks een stevige koersdaling, zag onze huisanalist op dat ogenblik meerdere potentiële koerstriggers. De nakende goedkeuring van hun belangrijkste medicijn Donesta, een mogelijke lucratieve deal en een stijgende omzet waren de voornaamste.

Toch brokkelde de beurskoers, in de weken volgend op de analyse, verder af. 6 euro per aandeel werd al snel 4 euro per aandeel.

Mismanagement in combinatie met een tegenvallende Donesta deal lagen aan de basis. Van de nauwkeurig omschreven thesis bleef al gauw niets meer over.

Bijgevolg gaf Dieter op 6 januari 2023, een half jaar na de initiële tip, een verkoopadvies.

Sinds het verkoopadvies daalde Mithra nog eens met -93%.

Gelukkig gaf Dieter een verkoopadvies en had hij het aandeel goed opgevolgd. Want het ergste leed was toen jammer genoeg nog niet geleden voor Mithra beleggers. Een tegenvallend halfjaarrapport en bijhorende winstwaarschuwing duwden het aandeel opnieuw lager.

Alsof dit alles nog niet erg genoeg was, slonken, als gevolg van de hoge verliezen, de cashreserves van het bedrijf drastisch. De behoefte aan extra kapitaal, om de aanzienlijke kosten van het bedrijf te financieren, resulteerde in een groeiende schuldlast (in de vorm van converteerbare obligaties).

Deze schulden werden in tijden van stijgende rentes evenwel met de dag duurder. Iets wat ook de toenmalige nieuwe CEO David Horn Solomon niet ontgaan was en waar hij zo snel mogelijk iets aan wilde veranderen. Daarvoor zag hij maar één oplossing, de converteerbare obligaties omzetten in aandelen. Dit resulteerde op zijn beurt tot een aanzienlijke stijging van het totale aantal uitstaande aandelen. Dit verschijnsel, beter bekend als verwatering, deed de waarde per aandeel drastisch zakken. Met een zoveelste koersdaling tot gevolg.

In de nasleep van dit verhaal, verscheen eerder deze week onderstaand bericht:

‘Gevallen Waalse farmabelofte Mithra zet zichzelf te koop’de Tijd

Koers Mithra Pharmaceuticals SA (ticker: MITRA) over de voorbije vijf jaar

Een nieuwe mokerslag voor alle aandeelhouders, die zo de beurskoers steeds dichter bij 0 ziet zakken.

Zoals eerder vermeld, deelde Beleggers University aanvankelijk het optimisme over de toekomst van Mithra Pharmaceuticals SA (ticker: MITRA). Hierdoor hebben we ook een deel van de neerwaartse beweging van dichtbij meegemaakt en begrijpen we dat beleggers ontgoocheld achterblijven. Tijdig verlies nemen is in dit soort situaties cruciaal. En het signaal van een goede analist is als hij zijn mening snel kan bijstellen bij veranderende ontwikkelingen.

Helaas merken we in de praktijk dat beleggers, uit angst voor verlies, vaak te lang vastklampen aan hun investering.

Toch heeft deze teleurstelling ons er niet van weerhouden opnieuw te investeren in de risicovollere biotechsector. Zo stapte Beleggers University, onder leiding van onze biotechanalist Dieter Plas, enkele maanden na het mislukte Mithra verhaal vol overtuiging in Iovance Biotherapeutics Inc (ticker: IOVA).

In tegenstelling tot de eerdere investering kwam de thesis hier wel volledig uit. Zo leverde Iovance Biotherapeutics in slechts enkele maanden een fantastische +228% aan rendement op.

10.000 euro geïnvesteerd in Mithra daalde tot 5.000 euro. Maar wie zijn hoofd niet in het zand stook, verliezen slikte en herinvesteerde in de betere biotech belegging, draaide dit om in 16.400 euro. Goed voor een totale winst van +64%.

Eindigen doen we met een quote die de essentie van beleggen nog eens heel goed samenvat. 

In this business, if you’re good, you’re right six times out of tenPeter Lynch

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

17/09/2023

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers....

Lees meer
Play

Exclusief:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier