Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke les geleerd. Het betreft een basisprincipe waar nog veel beleggers tegen zondigen, zodat ze heel veel rendement mislopen. Wie zich deze les goed in de oren knoopt, zal zonder enige twijfel betere zaken doen op de beurs. Hieronder leest u hoe deze fout kan vermeden worden.

Argenx is een knaller op de beurs

Robbe Delaet: “De meeste beleggers zullen ongetwijfeld opgemerkt hebben dat er dit jaar qua prestaties een duidelijk verschil was tussen Argenx en Mithra, twee in Brussel genoteerde biotechbedrijven. We hoeven u ongetwijfeld niet te vertellen dat de koers van Argenx op basis van goede studieresultaten fors is gestegen.” Dit aandeel is inderdaad één van de hoogvliegers op de Brusselse beurs uit de afgelopen jaren. Sinds de IPO in 2014 is de koers met ruim +5.700% gestegen. Ook in 2023 is Argenx één van de toppers op de Brusselse beurs met een stijging tot dusver van ongeveer +30%.

Het potentieel van VYVGART

Die sterke prestatie van Argenx is te danken aan het feit dat hun medicijn VYVGART goede resultaten blijft voorleggen in de strijd tegen verschillende belangrijke ziektes. Robbe Delaet: “Dit medicijn beschikt over een enorm potentieel, de analisten zien verkopen ter waarde van 10 miljard dollar mogelijk. Argenx was ook één van de favorieten van Beleggers University in 2023. Het aandeel werd aanbevolen in Next Level Trader door de collega van Robbe, Dieter Plas, toen de koers op 388 euro stond met een koersdoel van 500 euro.” Dat koersdoel werd onlangs bijna bereikt.

Argenx versus Mithra

De goede prestaties van Argenx staan in schril contrast met die van branchegenoot Mithra. Zonder deals en met een hoge cash burn presteert dit aandeel op de beurs enorm slechts. Sinds de IPO is de koers met maar liefst -89% in waarde gedaald. De ellende blijft maar aanslepen bij Mithra, dit jaar is de koers al met -64% gedaald. Nochtans zag de toekomst er ooit niet zo slecht uit voor dit aandeel. Robbe Delaet: “11 maanden geleden deed mijn collega Dieter Plas van Beleggers University een presentatie over dit aandeel op YouTube, hij beschouwde Mithra toen als een interessante turn around kandidaat met een beloftevol product.” Jammer maar helaas, Mithra heeft de verwachtingen nooit kunnen inlossen.

Op tijd bijsturen is belangrijk

De boodschap was al snel duidelijk: zo kon het niet verder. Dieter Plas zag dat Mithra ten onder zou gaan wegens slecht management en de zwakke balans. Dus hij gaf zijn fout toe en stuurde in januari 2023 reeds een alert de wereld in met het advies om de aandelen Mithra te verkopen. Het advies om verlies te nemen was heel slim, want anders waren die verliezen nog veel hoger opgelopen. Dankzij het verkoopadvies werd een extra verlies van -43% vermeden. Robbe Delaet: “Fouten maakt iedereen, daar moeten we niet flauw over doen. Op tijd bijsturen is echter heel belangrijk. Zo blijft de schade in de portefeuille beperkt.”

Winnaars blijven winnen / losers blijven verliezen….

De belangrijkste les van Robbe komt er concreet op neer dat in portefeuille eigenlijk alleen maar ruimte is voor winnaars, zeg maar voor aandelen met sterke fundamentals. De praktijk leert ons dat winnaars meestal blijven winnen en dat losers vaak blijven verliezen. Robbe Delaet: “Ik kan deze theorie staven met heel wat voorbeelden. De les die ik heb geleerd is eigenlijk heel simpel: add to your winners and cut your losers.”

AB InBev versus Campari

Deze stelling wordt onder andere bevestigd door het feit dat Campari op de beurs veel beter presteert dan AB InBev. Sinds de IPO is de koers van Campari met meer dan +1.700% gestegen en ook dit jaar bedraagt het rendement +28%. Dat heeft alles te maken met de ijzersterke groeicijfers die het bedrijf kan voorleggen. Robbe Delaet: “Campari was niet toevallig één van de aandelen die werd aangeraden door Dieter Plas tijdens zijn webinar voor het VFB, en daarna ook in het Kansen in de Markt rapport van Beleggers University.” De prestaties van Campari staan in schril contrast met die van brouwer AB InBev, dat op de beurs enorm slecht presteert. Kort samengevat is deze brouwer al jaren op de sukkel. Naar de reden van de zwakke prestaties moet niet lang worden gezocht: het management blijft de verkeerde keuzes en de verkeerde strategische beslissingen nemen. AB InBev is dus geen aandeel met sterke fundamentals. En mag dus tot de losers gerekend worden.

Airbnb versus TUI

Een derde voorbeeld is dat van Airbnb dat TUI op de beurs het nakijken geeft. De IPO van Airbnb gebeurde op de top van de beurs van 2021, maar de koers is recent toch weer mooi gestegen dankzij de publicatie van stevige cijfers. Dit jaar is de koers met maar liefst +75% gestegen. Robbe Delaet: “Inderdaad, Airbnb was ook één van de favorieten van Beleggers University in het Kansen in de Markt rapport. Recent op 1 augustus werd aangegeven dat de leden van Beleggers University een deel winst van meer dan +60% mochten vastleggen, in afwachting van de kwartaalcijfers.

Koopjesjagen is vaak een foute instelling

Hoe gebeurt de concrete invulling van wat hierboven aangeleerd is? Robbe Delaet: “Beleggers hebben door verkeerde educatie of foute/onvoldoende informatie vaak de neiging om “laag gewaardeerde aandelen” te kopen, ze willen het gevoel hebben dat ze koopjesjagers zijn. Dat is vaak een foute instelling, zo blijkt.” Losers op de beurs zijn echter vaak losers om een gegronde reden. De lage waardering kan te maken hebben met het feit dat veel grote (professionele) beleggers het aandeel in kwestie liever blijven mijden.

Kies voor sterke bedrijven en betaal daar een faire prijs voor

De conclusie is volgens Robbe Delaet dan ook duidelijk: “Losers op de beurs blijven vaak losers, terwijl winnaars daarentegen vaak winnaars blijven. Ook al zijn die winnaars misschien al redelijk duur gewaardeerd.” Het heeft m.a.w. weinig zin om zich blind te staren op “goedkope aandelen”, want dat zijn vaak losers en geen winnaars. Deze door veel beleggers gemaakte fout kan makkelijk vermeden worden. Ook voor Beleggers University is dit een grote eyeopener geweest in 2023: beleggers moeten ook open staan om winnaars te kopen. In dat verband moet van de “Golden Spot” gesproken worden: zoek naar sterke bedrijven en betaal een faire prijs voor de aandelen van die bedrijven. Met die les in het achterhoofd kunt u alleen maar een betere belegger worden.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Volg al de adviezen van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Student boekt 22.000 euro winst na 12 weken

27/02/2023

In deze video komt onze oprichter Dieter Plas samen aan het woord met één van onze Beleggers University studenten. Joeri...

Lees meer

Beleggers University nieuws:

Resultaten van het AI-ebook glunderen

06/06/2023

Bij Beleggers University willen we altijd de beste rendementen voor onze volgers. Daarom hebben onze analisten in april het gratis...

Lees meer

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier