Hoe mentors mijn leven veranderden

Bijna alles wat wij als persoon kennen en weten, hebben we geleerd van anderen. Toch stoppen we op een bepaald moment om het concept van mentorschap te omarmen. We denken dat we alles weten. In deze blogpost deel ik mijn verhaal en hoe mentors mijn leven drastisch veranderd hebben.

Mentoring: hoe iedereen groeit

In het leven zijn we allemaal op zoek naar mentors.

Vanaf onze geboorte zijn we afhankelijk van onze ouders om ons te leren over de wereld waarin we leven. Later, wanneer we naar school gaan, rekenen we op leerkrachten om onze educatie te verhogen en het goede voorbeeld te geven, zodat we later op een productieve manier kunnen functioneren in de maatschappij. 

De meesten onder ons spenderen in totaal de eerste 18 tot 21 jaar van het leven als student. We vinden het tot dit punt heel normaal om bij te leren van anderen en om te groeien als persoon. Als we gemiddeld weten dat de levensverwachting in België tussen 80 jaar en 84 jaar ligt (afhankelijk of je man of vrouw bent), dan spenderen we zo’n 25% van ons leven aan “bijleren”.

Helaas is de informatie die we leren op school niet altijd nuttig om een vervuld en gelukkig leven te leiden. Er wordt veel basisinformatie gegeven op de schoolbanken, maar dan meestal over zaken die we niet zullen gebruiken in het dagelijkse leven of over basisinformatie die tegenwoordig gevonden kan worden op Google / Wikipedia of ChatGPT. 

Belangrijk punt: het verzamelen van informatie (kennis) is niet hetzelfde als groeien als persoon. Kennis en informatie wordt pas waardevol wanneer je het kunt toepassen en implementeren om van jezelf een meer gesofisticeerd, meer intelligent, welbespraakt, aangenaam, gelukkig, bekwaam, vervult en robuust persoon te maken.

Nadat we onze schoolcarrière verlaten (sommigen vroeger dan anderen), beginnen we meestal een carrière, waarbij we ook een mentor nodig hebben om ons in te werken en de kneepjes van het vak te leren. Hier boeken we vaak grote persoonlijke groei omdat we nu kennis echt omzetten in de praktijk. 

Wat opvallend is hieraan, is dat veel mensen accepteren dat ze moeten bijleren, zolang als het hun helpt om te functioneren in de maatschappij of zolang het hun helpt in hun directe loopbaan. Maar laat ons stellen dat nadat iemand ingewerkt is, de meesten hierna niet langer actief op zoek gaan naar actieve verdere zelfontwikkeling en groei.

Je stopt met groeien zodra je stop met proactief op zoek te gaan naar mentors

Vanaf dat de meeste mensen 25 jaar worden, zijn ze ingewerkt, hebben ze een stabiele job en groeien ze amper nog als persoon. Ze denken dat ze de leerperiode achter zich hebben gelaten en ze denken dat ze geen verdere mentor meer nodig hebben.

Nochtans was het voor de eerste 21 jaar van het leven zeer normaal om eigenlijk ieder jaar bij te leren en om te groeien als persoon.

Maar na deze periode, beginnen we vaak stil te staan. Er is geen gigantische groei meer te bespeuren. De jaren gaan voorbij en binnen 10 jaar zijn we nog steeds grotendeels dezelfde persoon als 10 jaar geleden. Er is weinig veranderd.

Heb je al eens het gevoel gehad, bijvoorbeeld na een lange reis, dat je dan bij thuiskomt alles en iedereen op exact dezelfde plaats terugvindt? Dezelfde gesprekken, dezelfde gedachtegang, dezelfde problemen, dezelfde focus? Inderdaad. Leven mensen dan werkelijk? Of zitten ze in een mentaal patroon waarbij ze denken vooruitgang te boeken, maar staan ze niet werkelijk stil? Wanneer is de laatste keer dat iemand in jouw omgeving een transformatie meemaakte op enkele maanden of jaren tijd?

Hoe succesvolle mensen proactief op zoek gaan naar mentoring en alternatieve educatie

De succesvolste mensen in de wereld hebben naast hun “standaard programmering” van de schoolbanken echter vroeg of laat begrepen dat ze kunnen bijleren over onderwerpen die hun nauw aan het hart liggen buitenom het traditionele systeem. Deze mensen gaan op zoek naar “alternatieve educatie”. Bijgevolg maken deze mensen vaak geweldige sprongen in hun persoonlijke ontwikkeling en overstijgen ze na verloop van tijd 99% van de populatie op basis van “succes” in hun leven. 

De 99% kijkt dan altijd met veel wrok, jaloezie en verbazing naar de 1%. De 1% bezit al de rijkdom en heeft al het succes. Voor de “gewone man” blijft niets meer over. Hoe kan dit? Het geheim zit erin dat de gewone man wel hard werkt op zijn job, maar amper aan zichzelf werkt. Terwijl de 1% gigantische persoonlijke groei heeft meegemaakt en daardoor waardevoller is geworden voor zichzelf en de maatschappij.

“Succes” is een zeer subjectieve term. We praten hier niet alleen over hoeveel cijfers er op je bankrekening staan. We praten hier ook over spirituele vervulling, eigenwaarde, avontuur, de kwaliteit van je relaties met anderen, etc. De écht succesvolle mensen focussen op 4 aspecten van succes: health, wealth, love en happiness

Gezond zijn is een studie. Rijkdom is een studie. Liefde en relaties zijn een studie. Geluk is een studie. Het is geen toeval dat wie deze onderwerpen bestudeerd en effectief open is om bij te leren, zal zien dat al deze onderdelen van een goed leven plotseling een nieuwe en verbeterde vorm aannemen.

Zelfs Warren Buffett, de beste belegger ter wereld, had Benjamin Graham als mentor en hij beschouwde zijn zakenpartner Charlie Munger ook als zijn mentor. Bovendien staat Buffett ervoor bekend dat hij dagelijks honderden bladzijden leest. Hij is constant aan het bijleren. Buffett zijn sterkste kwaliteit is dat hij de nederigheid heeft om toe te geven dat hij op ieder moment van zijn leven kan bijleren van anderen. Buffett omarmt mentors.

Mijn mentors

Kortom: terwijl de meeste mensen school saai vinden, of na hun schoolcarrière nooit meer iets bijleren, zijn het de mensen die “bijleren” omarmen, die hun leven op een paar jaar tijd kunnen zien veranderen. 

In 2009 (op 13 jarige leeftijd) begon ik mijn eerste boeken te lezen over beleggen. En uit boeken kan je zeer veel waarde halen aan een zeer lage kostprijs. Toen begon mijn pad van zelfontwikkeling en groei. Na enkele jaren besefte ik dat ik meer wist van de aandelenmarkt en economie dan mijn leerkrachten op school. 

Niet veel later begon ik ook boeken te lezen over zelfontwikkeling en mindset. Dit gaf me het vertrouwen en de visie dat ik een onafhankelijke ondernemer kon worden die niet moest meedraaien met het 9 to 5 wiel van de maatschappij. Bepaalde boeken, en mentors die ik online volgde via YouTube, leerden mij om anders te denken dan wat er op school werd aangeleerd. 

Op 17 jarige leeftijd leerde ik per toeval mijn eerste persoonlijke miljonair mentor kennen: Richard. Dit was een executive uit het Verenigd Koninkrijk die werkte voor een grote verzekeringsmaatschappij. Wat Richard mij leerde (en wat ik nooit ga vergeten): genereus zijn, positief zijn, goed zorgen voor je gezondheid en vooral alles uitvoeren met snelheid (hoe snel die man stapte door een luchthaventerminal kan je je niet inbeelden).

Maar goed, door al deze invloeden, kon ik uiteindelijk op zeer jonge leeftijd mijn eigen beleggingswebsite oprichten en het succesvol uitbouwen tot bijverdienste. Nog voordat ik was afgestudeerd van mijn hogere educatie, werd mijn beleggingswebsite overgenomen en kreeg ik een mooi contract aangeboden om te werken als freelance financieel analist voor een van de grootste financiële media. 

Mijn leeftijdsgenoten waren toen nog allemaal bezig met het studentenleven. En ze waren voornamelijk bezig met goede punten halen, zodat hun kansen op een job zouden stijgen. Ik had ondertussen al een carrière voor mezelf gecreëerd die zijn vruchten begon af te werpen.

Dankzij mijn onuitputtelijke werkethiek en honger om bij te leren, kon ik als onafhankelijk financieel analist al snel meer dan 6 cijfers per jaar verdienen.

Dit bracht me uiteindelijk in een zeer sterke financiële situatie op een relatief jonge leeftijd. Ook de kennis die ik ondertussen opdeed omtrent het beleggen, hielp me om financiële sprongen te maken.

Maar het was niet het geld dat belangrijk was. Het was de persoon die ik geworden was dat indruk op mij maakte.

  • Ik was onafhankelijk
  • Ik had een “ik kan dit” attitude ontwikkeld
  • Ik ontwikkelde meer zelfvertrouwen
  • Ik ontdekte dat ik veel meer in mijn mars had dan ik zelf (alleen) ooit had kunnen dromen
  • Ik ontdekte dat wat de grote namen uit de zelf-ontwikkelingswereld schreven effectief werkt
  • Ik begon het geloof te ontwikkelingen dat alles waar ik mijn geest op toelegde, ik kon bereiken
  • Ik droeg het goede weer in mijn hart en geest, en externe factoren raakte mij niet meer
  • Ik had een immuniteit opgebouwd voor negativiteit en negatieve mensen
  • Ik zaagde en klaagde niet meer over kleine dingen

Dit gevoel werd verder versterkt toen ik in 2022 besloot om privé mentoring te volgen bij één van de beste ex-traders van een Amerikaanse grootbank. Ik verkocht zelfs mijn auto om deze zware investering te kunnen betalen. Veel mensen zouden nooit dit risico nemen. Maar ik geloofde in de principes van mentorschap. Whatever you put in, you get out. Ik was er resoluut van overtuigd dat deze mentoring zijn geld waard zou zijn, als ik mij volledig zou inzetten. 

Uiteindelijk werd ik (uit een groepje van 5 studenten) zijn beste student en haalde ik schitterende resultaten. En het is dankzij mijn mentor uit 2022, dat mijn niveau als analist vandaag bij de top 1% hoort (geen feit, maar mijn persoonlijke inschatting). Daar ben ik rotsvast van overtuigd. En ik zou nooit deze grote sprong gemaakt kunnen hebben, zonder deze mentoring.  

Conclusie: whatever you put in, you get out

Wie voorwaarts beweegt en risico durft nemen (met goede intenties), die kan vaak veel bereiken. Maar je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken. Er zijn mensen met specifieke skills. Mensen die het al voor jou hebben uitgezocht. Mensen die al op de plaats zitten waar jij van droomt om die plaats ook te bereiken. En het mooie hieraan is dat je bij deze mensen mentoring of begeleiding kunt volgen, als je het geluk hebt dat deze mensen hun kennis willen delen ten minste. Maar de meeste mensen die zelf opleiding gevolgd hebben van een goede mentor, begrijpen dat informatie bedoelt is om door te geven aan anderen.

Als ik mijn leerproces omtrent de beurs visueel zou moeten omschrijven, dan zag het er zo uit:

Mijn enige tip: als je mentoring volgt bij iemand, zorg er dan voor dat je het zeer serieus neemt en ga ALL IN. Zorg dat je het niet half en half doet. Whatever you put in, you get out. En ik was all in, want ik had mijn auto verkocht om mijn mentoring programma te kunnen betalen. Dit zorgde voor meer druk, dat ik er mijn investering zeker moest uithalen en terugverdienen. Ontloop deze druk niet. Omarm de druk en kijk wat er gebeurt met je motivatie.

Waar jij je ook bevindt op de leercurve, weet dan dat je nog gigantische sprongen kunt maken die je leven kunnen veranderen (met een beetje moed, durf en goesting geraak je al heel ver).

“Onwards and upwards!” (zoals mijn mentor altijd zegt)

– Dieter

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker voor 2024

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Beginnen met beleggen:

Waarom holdings een uitstekend alternatief zijn voor fondsen (ETFs)

07/04/2024

Er gaat in de traditionele media veel aandacht naar Exchange Trade Funds (ETFs). Maar eigenlijk is er nog een andere...

Lees meer
Play

Webinar:

Herbekijk het Beat the Market webinar

07/04/2024

In dit webinar van 1,5 uur leer je wat het betekent om succesvol te beleggen en baas te worden van...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

Contact Us

Formulier