Inflatie-shock op de beurzen: dan toch geen renteverlaging?

Beleggers en analisten werden verrast door hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers voor januari 2024. Zal de inflatie het 2% doelwit van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) dan toch niet bereiken? Dat kan een grote invloed hebben op de rente en bijgevolg ook de beurzen in 2024.

De Consumer Price Index (CPI) steeg in januari met +3,1% op jaarbasis, een vertraging van de +3,4% in december, maar wel hoger dan de +3,0% verwacht door analisten.

Dat lijkt op het eerste zicht niet slecht, want inflatie koelt verder af. Maar als we de data op maandbasis bekijken, merken we een ander plaatje. De CPI steeg met +0,3% in januari, een versnelling van de +0,2% die voor december werd gerapporteerd.

De core CPI, de index die volatiele prijzen zoals voedsel en energie niet in rekening neemt en van veel dichterbij wordt opgevolgd door de FED, toont nog een grimmiger plaatje. Op basis van deze barometer steeg de inflatie in januari met +0,4% op maandbasis vs +0,3% vorige maand.

In tegenstelling tot de normale CPI, merken we bij de core CPI op jaarbasis nu een stagnatie op +3,9%. Dat is een groot probleem, want we zitten hiermee nog ver verwijderd van de 2% die de Centrale Banken als doelstelling hanteren.

Nog een extra zorg: de lonen stijgen weer hard in in Amerika

De lonen zijn vaak een onderbelicht onderwerp van het jobrapport in Amerika. Hogere lonen worden namelijk bijna altijd gevolgd door hogere prijzen, want consumenten kunnen meer besteden en bedrijven zijn geneigd de hogere kosten door te rekenen aan de klant.

Helaas voorspelt het gemiddelde Amerikaanse loon van januari niet veel goeds voor inflatie. Het gemiddelde loon lag op 34,5 dollar, een stijging van +0,6% op maandbasis, wat veel hoger ligt dan de +0,3% verwacht door analisten.

Dit is de hoogste stijging sinds maart 2022 en zorgt ervoor dat ook op jaarbasis de loonstijging weer versnelt tot +4,5%, tegenover +4,3% in december.

Zal de Centrale Bank zijn rente verlagen en wat nu met de beurs?

Een van de grote drijfveren van de rally op de beurs over de voorbije maanden was de groeiende hoop dat Centrale Banken hun rentevoeten terug zullen verlagen om de economie te stimuleren.

Nu de inflatie hardnekkiger lijkt dan verwacht en de jobmarkt enorm krap blijft, komt er een grote ommekeer in deze gedachtegang.

Vorige maand gaven de marktparticipanten het nog 50% kans dat de rente zou verlaagd worden in maart. Na de recente inflatiecijfers wordt die kans nihil (8%). Zelfs in mei wordt de kans nu hoog ingeschat (62%) dat de rentes zullen behouden blijven op 5,25% tot 5,50%.

De beurzen waren te hard op goed nieuws voorop gelopen en zouden nu wel eens een correctie tegemoet kunnen gaan. Vooral technologische groeiaandelen met torenhoge waarderingen zouden het slachtoffer kunnen worden van de hoge rentevoeten.

De inflatiecijfers van februari worden heel spannend. Indien deze de huidige opwaartse trend confirmeren, zou de versoepeling door Centrale Banken helemaal geschrapt worden en kan de verkrapping zich zelfs verderzetten. Dit is een risico om rekening mee te houden in de huidige portefeuille-opbouw van beleggers.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

17/09/2023

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers....

Lees meer
Play

Exclusief:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier