MELEXIS Investeerdersdag - Het Beste Belgische Aandeel om NU te Kopen?

Op 14 november hield Melexis de Capital Markets Day, een evenement dat de interesse van veel beleggers heeft gewekt. Het aandeel is in nogal wat portefeuilles van Belgische beleggers vertegenwoordigd, ook al omdat het laag gewaardeerd is tegenover een verwachte zeer sterke groei. Sinds de beursgang bracht het bedrijf zo’n 936% op voor de aandeelhouders. Wat nu? Tijd om te kopen? Onze analisten zochten het voor u uit.

Melexis langetermijnperformance +936% sinds beursgang.

Wat moeten we van Melexis denken?

Het team van Beleggers University spreekt op de eerste plaats van een mysterieus aandeel. Het bedrijf imponeert weliswaar met de resultaten, maar dat vertaalt zich niet in goede beursprestaties. In de afgelopen jaren bewoog het aandeel vooral zijwaarts en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Recent is de beurskoers van Melexis weer gedaald, zodat de koers-winstverhouding op het laagste niveau van de afgelopen jaren staat. Ook de koers-omzet ratio staat historisch gezien bijzonder laag.

Het team van Beleggers University was onder andere benieuwd naar de samenstelling van de afzetmarkten van Melexis. Het bedrijf staat bij de buitenwereld vooral bekend om zijn focus op de autosector en dat is een sector die toch wel recessiegevoelig is. Dit is onder andere gebleken in 2008-2009, toen de winst van Melexis pardoes door 4 werd gedeeld. Een belangrijk aandachtspunt naar de toekomst toe is daarom de spreiding van de portefeuille richting andere sectoren. Een betere spreiding zou het bedrijf namelijk meer recessiebestendig maken. Na de moeilijke periode 2008-2009 herstelden de resultaten snel en het bedrijf kon de afgelopen jaren met goede resultaten uitpakten. Tegen de achtergrond van minder economische groei ziet de onmiddellijke toekomst er wat onzekerder uit.

Het Beleggers University team kwam niettemin erg tevreden terug van de Capital Markets Day, ze waren een heel stuk wijzer geworden. Hier zijn enkele highlights:

  • Het bedrijf produceert 1,6 miljard kleine chips per jaar.
  • Belangrijk om te weten is dat het een fabless chipproducent is, wat betekent dat de silicon wafers waarvan de chips worden gemaakt niet zelf worden geproduceerd. Die productie wordt uitbesteed aan bedrijven als X-Fab. Dat is niet noodzakelijk negatief, want het betekent dat Melexis niet zo zeer is gefocust op kapitaalintensieve productie, maar vooral op innovatie.
  • Het management wees tijdens de presentatie trouwens voortdurend op het belang van innovatie. Het is cruciaal om de concurrentie een stap voor te blijven.
Bekijk hier de volledige video van Melexis.

De presentatie was in twee delen opgesplitst:

  • Automotive
  • en Beyond Autmotive

Wat automotive betreft, legt het bedrijf de ambitie hoog: het is de bedoeling om tot en met 2030 elk jaar met minstens 10% te groeien, wat een lovenswaardige ambitie is. 2023 was al een recordjaar, maar vanuit dat hoge niveau wordt dus nog een sterke groei verwacht. De innovatiefste autobedrijven zijn klant bij Melexis, ook de Chinese. Maar ook Tesla is klant en dat bedrijf houdt meestal liever zelf de touwtjes in handen, tenzij iemand anders het veel beter of efficiënter kan doen. En dat doet het bedrijf met hoofdzetel in Ieper dus.

De chips van Melexis worden voor heel wat functies in de auto gebruikt. De CEO van het bedrijf legde uit dat Melexis een belangrijke speler is voor de autobedrijven, zo belangrijk zelfs dat het voor hen moeilijk is om over te stappen naar andere toeleveranciers. Het binnenhalen van een automotive klant leidt vrijwel altijd tot een samenwerking op langere termijn, voor vijf jaar of zelfs meer.

Maar hoe zit het met non-automotive, of Beyond Automotive?

Hier mikt Melexis tot en met 2030 op een groei met meer dan 15% per jaar. Dit deel van de business is dus de belangrijkste groeimotor, waardoor er ook veel in wordt geïnvesteerd. Concreet gaat het om vier sectoren: Robotics, Digital Health, Alternative Mobility en Sustainable World.

Vooral de twee eerste sectoren zijn bijzonder interessant. Denk daarbij aan robots die bijna als mensen kunnen handelen. Hiervoor zijn de sensoren van Melexis heel belangrijk. Hetzelfde geldt voor de automatisering van bepaalde productielijnen. Op het vlak van Digital Health wint Melexis meer en meer contracten. Denk maar aan chips voor smart watches, een stuk van de markt dat interessante groeimogelijkheden op het vlak van gezondheid biedt. Beyond Automotive kan binnen 10 tot 15 jaar de omvang bereiken van de huidige Automotive tak van Melexis. Wat betekent dat er een aanzienlijk groeipotentieel beschikbaar is.

Hoe zit het echter met de financials?

Is Melexis een interessant aandeel om in te beleggen? Dan kijkt Beleggers University op de eerste plaats naar de resultaten. De omzet is de afgelopen 10 jaar gegroeid van 275 naar 900 miljoen euro en die omzet kan met de gegeven groeiprognoses de komende zeven jaar opnieuw verdubbelen. Opvallend: in 2019 is de omzet met 15% gedaald. Melexis is inderdaad actief in een cyclische sector, in jaren van minder economische groei staan de resultaten wat onder druk. Maar Melexis is ook een heel winstgevend bedrijf. Elke 100 euro omzet wordt vertaald in 27 euro winst en dat is heel indrukwekkend. Het is een cash machine, het bedrijf zal de komende jaren hoe dan ook winstgevend blijven.

En hoe zit het dan met de waardering?

Melexis Koers/winst verhouding vanuit historisch perspectief.

De huidige koers-winstverhouding zit rond de 14x en dat is hoe dan ook een aantrekkelijke waardering. Twee jaar geleden noteerde het aandeel aan een k/w van 30x. Melexis is weliswaar een sterk bedrijf, maar 30x de k/w leek toch wel wat overdreven. Waarom is de k/w teruggevallen? De beurs houdt er al rekening mee dat er een paar moeilijkere jaren voor de boeg liggen, precies vanwege het cyclische karakter van de activiteiten. Waarna de toekomst er weer fantastisch uitziet. De beleggers kijken altijd naar de toekomst, dus is het verstandig om aandelen als Melexis te kopen als de groei wat dreigt te verzwakken. Waarna die dus weer zal versnellen.

Hoe ziet het met X-Fab?

Is X-Fab, dat de siliconewafers voor Melexis maakt, een interessantere beleggingen omdat dit aandeel slechts aan een koers/winst van 10 noteert? Beleggers University denkt van niet, omdat dit bedrijf actief is in een segment van de markt dat veel kapitaalintensiever is. Sinds de beursintroductie heeft dit bedrijf een negatieve free cash flow neergezet. Goedkoper is in dit geval dus niet noodzakelijk beter. Melexis realiseerde een free cash flow van 630 miljoen euro sinds zijn beursgang en lijkt op basis daarvan dus aantrekkelijker.

X-FAB vs. Melexis Free Cash Flow overzicht.

Beleggers University concludeert dat Melexis op basis van de huidige waardering zeker opnieuw interessanter is geworden. In geval van een correctie met nog ongeveer 20% zou zich een echte koopkans aanbieden. De kans is echter aanwezig dat deze correctie niet gebeurt. Melexis verdient dus een plaats bij de Duurzame Compounders van het Kansen in de Markt rapport. Een eerste koopkans dient zich misschien nu al aan, waarbij kan bijgekocht worden als de koers inderdaad corrigeert. Het huidige advies zit zodoende op het randje tussen houden en kopen. Op korte termijn is er wat onzekerheid, maar op lange termijn is het aandeel, ook en vooral op basis van wat op de Capital Markets Day werd verteld, zeker een koopkandidaat.

Zelf de volgende winnaars op de beurs leren identificeren?

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Volg je liever gewoon de eigen favoriete aandelen en trades van Beleggers University? Klik dan hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

17/09/2023

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers....

Lees meer
Play

Exclusief:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier