NVIDIA op weg om het grootste bedrijf ter wereld te worden?

In het bruisend hart van Californië stelde NVIDIA’s CEO, Jensen Huang, vorige week de nieuwste generatie AI-chips aan de wereld voor. In zijn speech legde Huang uit hoe de rekenkracht van NVIDIA een nieuwe industriële revolutie zal veroorzaken. Na deze bijzondere bijeenkomst kunnen we ons luidop de vraag stellen of NVIDIA op weg is het grootste bedrijf ter wereld te worden.

Beurswaarde NVIDIA

Artificiële intelligentie (AI) was ongetwijfeld het woord van 2023. En wie vandaag over AI spreekt, komt al snel bij chipproducent NVIDIA terecht. Het technologiebedrijf bij uitstek was niet alleen in het nieuws maar ook op de beurs alomtegenwoordig.

Kijk maar even naar de beurswaarde van NVIDIA die, gedreven door uitzonderlijke resultaten, met maar liefst +256% steeg. Een verdriedubbeling in amper een jaar tijd!

Top 10 bedrijven maart 2023 Beurswaarde ($ mld) Top 10 bedrijven maart 2024 Beurswaarde ($ mld)
1Apple2.340Microsoft3.154
2Microsoft1.862Apple2.634
3Saudi Aramco1.819Nvidia2.370
4Alphabet1.152Saudi Aramco1.991
5Amazon961Alphabet1.881
6Berkshire Hathaway673Amazon1.865
7Tesla657Meta Platforms1.296
8Nvidia586Berkshire Hathaway891
9Visa463Eli Lilly733
10Taiwan Semiconductor453Taiwan Semiconductor723

Door deze enorme stijging is NVIDIA, met een huidige beurswaarde van 2370 miljard dollar, het 3de waardevolste bedrijf ter wereld. Dit is een opmerkelijke prestatie aangezien NVIDIA slechts één jaar geleden nog maar net de top 10 kwam binnengeslopen op plaats 8.

De chipproducent lijkt dus zeer goed op weg om binnenkort ’s werelds waardevolste bedrijf te worden. Momenteel moet het enkel nog 2 andere technologiereuzen, Apple en Microsoft, met een respectievelijke beurswaarde van 2370 miljard dollar en 3154 miljard dollar, voor zich dulden.

Ondanks het unieke beursparcours doet de prestatie van NVIDIA ons heel hard terugdenken aan het Amerikaanse internetbedrijf Cisco. Ook dit bedrijf zag tijdens de internetrevolutie (maart 1999 tot maart 2000) zijn beurswaarde verdrievoudigen.

Waarom is het aandeel NVIDIA zo hard gestegen?

Hoe NVIDIA is kunnen uitgroeien tot één van de succesvolste bedrijven ooit, werd vorige week tijdens het GPU Technology Conference event (opnieuw) duidelijk. Als first mover binnen de AI-revolutie speelt het bedrijf met zijn krachtige computerchips een cruciale rol bij de uitbouw van de infrastructuur die toepassingen van artificiële intelligentie mogelijk maakt. Het toepassingsgebied is gigantisch en de mogelijkheden eindeloos.

Om u een idee te geven, NVIDIA’s computerchips worden vandaag onder meer gebruikt om weersvoorspellingen te maken, het vroegtijdig opsporen van ziekten en voor de ontwikkeling van robots die steeds meer repetitieve taken van mensen overnemen.

Hierdoor heeft NVIDIA als essentiële AI-partner intussen een uitgebreid klantenbestand opgebouwd. Buiten pur sang technologiebedrijven als Microsoft en Apple zijn met UPS, Mercedes-Benz en Disney ook heel wat atypische bedrijven terug te vinden in het klantenbestand. Ieder bedrijf vandaag de dag heeft technologie nodig om mee te kunnen met de rest, dus eigenlijk moet ieder bedrijf hoogtechnologisch worden, of ze gaan achteruit tegenover de concurrentie. Dit speelt in het voordeel van NVIDIA.

De recente koersontwikkeling is dus een logisch gevolg van de enorme vraag naar NVIDIA’s computerchips.

Hoe zal de AI-revolutie zich verder evolueren?

NVIDIA wil nog een stapje verder gaan. Zo vertelde Huang dat het bedrijf zich voorbereidt op de next big step. Hierbij wil het bedrijf evolueren van een pure chipleverancier naar een onmisbare speler die totaaloplossingen biedt (van hardware tot software, tot misschien wel volledige datacenters?). In dit proces moeten de nieuw voorgestelde Blackwell platformen een belangrijke rol gaan spelen.

Tijdens de crash van de halfgeleidersector in 2022, tipte onze hoofdanalist Robbe Delaet NVIDIA nog als favoriet in de industrie. En in maart 2023 kwam het aandeel weer naar voren als koopfavoriet om in te spelen op de AI-revolutie.

Of investeren in NVIDIA na de recente koersexplosie nog interessant is, zal de toekomst uitwijzen. Wel is zeker dat aan de huidige beurswaarde al een aanzienlijk deel van de toekomstige groei ingeprijsd is. Maar Jensen Huang mag je nooit onderschatten en iedere ontwikkeling moet goed opgevolgd worden.

We zijn het erover eens dat dit slechts het begin is van artificiële intelligentie. Daarom blijven wij bij Beleggers University de ontwikkelingen in de sector goed opvolgen en kijken we onder meer naar de 2de fase van deze technologische revolutie.

Onze analisten hebben de afgelopen maanden gezocht naar bedrijven die, na de uitrol van de infrastructuur, artificiële intelligentie gaan integreren in het dagelijks leven van zowel bedrijven als consumenten. Bedrijven die hierin slagen, zijn de winnaars van morgen. De analisten van Beleggers University hebben alvast drie potentiële winnaars geïdentificeerd in hun tweede AI eBook.

Beleggers mogen zich alvast verwachten aan nieuwe updates van dit ebook doorheen het jaar. Met een geplande update in april en in Q4 2024.

Krijg persoonlijke tips en advies van Robbe en Dieter in jouw mailbox!

Regelmatig delen Robbe en Dieter hun gespecialiseerde kennis over aandelen en de beurs via deze nieuwsbrief.

Please wait…

Bedankt om je in te schrijven!

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Exclusief:

Fisker Inc. De kroniek van een door Beleggers University aangekondigde ondergang

18/03/2024

Opvallend nieuws bereikte ons eerder vandaag. Fisker Inc. (FSR), de Amerikaans-Deense autobouwer, heeft advies ingewonnen omtrent een mogelijke faillissementsaanvraag, aldus...

Lees meer

Exclusief:

GRANOLAS : de beste Europese aandelen als tegenhanger van de Magnificent 7

19/03/2024

We kennen ze inmiddels allemaal, de beroemde ‘Magnificent 7’. Een select kransje Amerikaanse steraandelen dat de rendementen van de S&P500...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier