Obesitas: een goudmijn voor beleggers? Of een hype van korte duur?

De jongste maanden was er in de medische sector heel wat te doen rond de bedrijven die obesitas bestrijden, met vooral Novo Nordisk (NOVO) en Eli Lilly (LLY) in focus. Biedt dit een kans voor beleggers? Of zijn we al te laat en is het niet de moeite om achter de hype te lopen? Om deze vraag te beantwoorden moeten we goed bestuderen wat er aan de hand is en de situatie begrijpen. Laat ons daarom beginnen met eerst iets te vertellen rond overgewicht en alles wat daarmee samenhangt.

Overgewicht, en dan op de eerste plaats obesitas, weegt op bijna elk aspect van de gezondheid. Obesitas verhoogt het risico op verschillende slopende en dodelijke ziekten, waaronder diabetes, hartaandoeningen en sommige kankers. Het doet dit via verschillende paden, sommige zo eenvoudig als de mechanische stress van het meeslepen van extra kilo’s en sommige met complexe veranderingen in hormonen en metabolisme tot gevolg. Obesitas vermindert de kwaliteit en de duur van het leven en verhoogt in aanzienlijke mate de individuele, nationale en wereldwijde zorgkosten. Zo valt te verklaren waarom de nieuwe obesitasmedicijnen de medische wereld op zijn kop hebben gezet. En dat is dan misschien nog zacht uitgedrukt.

Kort samengevat: er is een grote disruptie aan de gang in de gezondheidszorgsector en dat dankzij Novo Nordisk en Eli Lilly en hun obesitasmedicijnen. De aandelen van deze bedrijven schieten de lucht in, terwijl vele andere sectorgenoten crashen op de beurs. Waar liggen de opportuniteiten en waar is voorzichtigheid geboden? Beleggers University ging wat dieper in op de gang van zaken en op de kansen die hier voor de beleggers mogelijk te wachten liggen.

Eli Lilly & Novo Nordisk prestatie op de beurs sinds beursgang.

In feite gaat het dus om twee bedrijven en om vijf medicijnen, te weten retatrutide, tirzepatide en dulaglutide van Eli Lilly en semaglutide en liraglutide van Novo Nordisk. Deze medicijnen worden ingezet voor de bestrijding van diabetes en obesitas, twee aandoeningen die verwant zijn, en ze worden onder verschillende merknamen gecommercialiseerd.  Beleggers University focust zich meer bepaald op drie medicijnen.

Dat is op de eerste plaats Wegovy (merknaam) van Novo Nordisk, een GLP-1 medicijn. Dit medicijn stuurt signalen naar de hersenen dat de maag vol zit, waardoor je stopt met eten. Je gaat dus veel minder overeten en als gevolg daarvan afslanken. Het gebruik van Wegovy maakt het mogelijk om over een periode van 68 weken 15% af te vallen en dat is natuurlijk niet niets voor iemand die aan obesitas lijdt.

Maar het kan nog beter. Mounjaro (merknaam) van Eli Lllly is zowel een GIP als een GLP-1 medicijn. Het werkt in op twee hormonen, zodat misschien nog duidelijker signaal wordt gegeven dat er voldoende is gegeten. Het gebruik van Mounjaro maakt het mogelijk om over een periode van 72 weken 22% af te vallen. Een evolutie waar veel mensen van overgewicht ongetwijfeld van zullen watertanden. En ditmaal dan niet van de honger.

Tenslotte is er Retatrutide van Eli Lilly en dat is een GIP, GLP-1 en GCG-medicijn, zodat er ook wel van triple G wordt gesproken. Retatrutide zou het mogelijk maken om 24% te verliezen op 48 weken, maar in tegenstelling tot beide andere is het in de VS nog niet goedgekeurd voor commercialisering. Het bevindt zich momenteel in de fase 2 van de testen.

Wat zijn de gevolgen van deze medicijnen?

De gevolgen van de introductie van deze medicijnen op grote schaal kunnen gigantisch zijn. Het zou vooral in de VS het probleem van de obesitas deels kunnen oplossen. Dat probleem is in het land gigantisch, ongeveer 40% van de Amerikanen is obese. Dat percentage is in de afgelopen halve eeuw fors opgelopen. Ook bij kinderen is het een groot probleem. We hoeven waarschijnlijk niet onderstrepen dat zwaarlijvigheid een grote kost meebrengt voor de maatschappij.

Mensen met obesitas zouden 2,7x meer kosten aan de maatschappij dan ‘magere’ mensen. In de VS worden de extra kosten voor obesitas geschat op 1.000 miljard dollar. Succesvolle geneesmiddelen voor de bestrijding van zwaarlijvigheid kunnen dus veel geld opbrengen. De omvang van de markt voor dergelijke medicijnen wordt geschat op 50 miljard dollar. Eli Lilly en Novo Nordisk zouden daarvan elk 25 miljard dollar voor zich mogen opeisen. Dat verklaart ook waarom de koersen van beide aandelen zo fors zijn gestegen. De beurswaarde van Eli Lilly en Novo Nordisk samen is gestegen tot 1.000 miljard dollar. Novo Nordisk is zelfs het waardevolste Europees beursgenoteerde bedrijf geworden.

Het succes van de obesitas middelen heeft ook de resultaten van beide bedrijven door het dak gejaagd en dat terwijl de vooruitzichten er onveranderd nog steeds goed uitzien. De cijfers van Eli Lilly en Novo Nordisk vertonen een ongelooflijke boom, een evolutie die nooit gezien is. De Deense overheid vermeldt nu zelfs de bbp-cijfers van het land ex-Novo Nordisk. Zonder de inbreng van dit bedrijf zou het land in een recessie verkeren.

Meer dan 20% van de Amerikanen heeft obesitas, en dat geldt voor iedere staat. Bron: CDC

De medaille heeft echter ook een keerzijde, in de vorm van minder inkomsten voor die bedrijven die de mensen tot dusver hielpen in de strijd tegen obesitas. Deze bedrijven gaan potentieel minder verdienen. Voedingsbedrijven zullen geconfronteerd worden met een lagere consumptie van eten en drinken. Ook op medische bedrijven zal minder beroep worden gedaan. Zo is er bijvoorbeeld InMode (INMD) dat de liposuctie doet van overtollig vet. De koers van dit aandeel is gedaald vanwege de vrees voor minder verkopen. Het bedrijf heeft inmiddels de guidance voor 2023 verlaagd.

Ook Insulet (POD), gespecialiseerd in de toediening van insuline voor diabetespatiënten, is in hetzelfde bedje ziek. Dit aandeel zag zijn koers kelderen. Toch kan het bedrijf nog met goede resultaten uitpakken, de impact blijft dus voorlopig beperkt. Nog een aandeel dat te lijden heeft onder de opmars van Eli Lilly en Novo Nordisk is Edwards Lifesciences (EW), dat onder andere producten voor hartziektes verkoopt. Maar ook hier werd guidance nog niet verlaagd, ondanks een koersval voor het aandeel. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, er zijn heel wat bedrijven die hun beurskoers onderuit zagen gaan vanwege de opkomst van de obesitasmedicijnen. Dat geldt onder andere ook voor snoepgoedfabrikant Hershey’s (HSY). Al deze aandelen zijn met tientallen procenten in koers gedaald.

Niet iedereen wordt vrolijk van medicijnen tegen obesitas…

Hoe kunnen we profiteren van de grootste disruptie ooit in de medische sector?

Short kansen zouden er kunnen opduiken wanneer de hype te groot wordt en de overheid gaat ingrijpen. Minister Vandenbroucke wil Ozempic bijvoorbeeld verbieden voor mensen met overgewicht omdat diabetespatiënten niet meer of niet altijd meer aan hun medicijn raken. Ook ingrepen op het vlak van de prijs vallen niet uit te sluiten. Daarnaast moet ook de vraag naar de neveneffecten worden gesteld. Er zijn misschien neveneffecten die nog niet bekend zijn. Tegen die achtergrond zijn aandelen als Eli Lilly en Novo Nordisk misschien overgewaardeerd. Het groeipotentieel ziet minstens al gedeeltelijk verrekend in de huidige koersen van beide aandelen. Mogelijk liggen hier dus shortkansen weggelegd. Hoewel, het verleden toont aan dat het gevaarlijk is om aandelen te shorten die in een uptrend zitten. Shorten kan misschien wel wanneer de koers verzwakt. Beleggers University zal de beleggers tijdig tippen wanneer zich dergelijke kansen voordoen. Next Level Trader zal dan een handje komen toesteken.

Zijn er long kansen weggelegd?  Dat kan zijn wanneer zich bijvoorbeeld bij Eli Lilly en Novo Nordisk een correctie voordoet en op lagere niveaus weer ingestapt kan worden. Anderzijds mogen de beleggers ook kijken naar afgestrafte aandelen zoals ResMed (RMD), dat ook na de koersdaling een fantastisch bedrijf blijft. En dat nu goedkoop in portefeuille kan worden genomen.

ResMed is met -48% gedaald sinds zijn top.

Volgens Beleggers University is er sprake van een overreactie aan beide kanten. Aandelen als Eli Lilly en Novo Nordisk zijn misschien te fors in koers gestegen, terwijl de koersen van andere aandelen te zwaar zijn afgestraft. De situatie is hoe dan ook interessant genoeg om op de voet te blijven volgen. Want hier valt sowieso geld te verdienen. Zowel short als long.

De favoriete aandelen van Beleggers University analisten ontdekken?

Ontdek onmiddellijk de favoriete aandelen van onze Beleggers University analisten via het Kansen in de Markt rapport, waar u wekelijks updates krijgt en maandelijks nieuwe beurskansen met direct stijgingspotentieel, op basis van grondige analyse.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker voor 2024

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Beursnieuws:

Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

17/09/2023

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers....

Lees meer

Beursnieuws:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook de analisten van Beleggers University hebben dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier