Michael Burry opent gigantische shortpositie op de S&P 500

Op Wall Street kennen ze hem als de “The Big Short”, maar zijn echte naam is Michael Burry. Hij verwierf eeuwige roem door zijn voorspelling vorig decennium over het instorten van de vastgoedzeepbel in de VS. Met zijn beleggingsfonds Scion Asset Management mikte Burry op een instorting van de vastgoedmarkt. Uiteindelijk realiseerde Scion Capital een rendement van 489,34% tussen de oprichting op 1 november 2000 en juni 2008. Daarentegen behaalde de S&P 500 een rendement van minder dan 3%, inclusief dividenden, over dezelfde periode. Onnodig om te zeggen dat er sindsdien aandachtig wordt geluisterd als Michael Burruy iets zegt.

Wie is Michael Burry?

Op Wall Street kennen ze hem als de “The Big Short”, maar zijn echte naam is Michael Burry. Hij verwierf eeuwige roem door zijn voorspelling vorig decennium over het instorten van de vastgoedzeepbel in de VS. Al in 2005 kwam hij tot de ontdekking dat er “iets” fundamenteels fout zat op de Amerikaanse vastgoedmarkt. Dat “iets” speelde zich af op de subprime-markt. Miljoenen kopers met een laag inkomen en zonder activa huizen kochten met een enorme hefboomwerking. Dat gebeurde in veel gevallen zonder aanbetalingen te doen voor hypotheken die ze zich niet (meer) konden veroorloven als de rentetarieven uiteindelijk zouden stijgen. Met zijn beleggingsfonds Scion Asset Management mikte Burry op een instorting van de vastgoedmarkt. 

Zijn analyse bleek correct: in 2007 vielen de dominostenen. Niet alleen de vastgoedmarkt stortte in, maar ook respectabele  zakenbanken als Bear Stearns, Lehman Brothers, AIG enzovoort. Het ganse financiële systeem kon slechts op het nippertje gered worden. Dat leverde hem een persoonlijke winst op van $ 100 miljoen. Ook de beleggers die mee op de kar waren gesproken, konden hun lol niet op. Uiteindelijk realiseerde Scion Capital een rendement van 489,34% tussen de oprichting op 1 november 2000 en juni 2008. Daarentegen behaalde de S&P 500 een rendement van minder dan 3%, inclusief dividenden, over dezelfde periode. Onnodig om te zeggen dat er sindsdien aandachtig wordt geluisterd als Michael Burry iets zegt.

Wat is er nu aan de hand met Michael Burry?

“The Big Short” kwam recent wereldwijd opnieuw in het nieuws. Zowat de ganse verzamelde pers blokletterde dat hij 1,6 miljard dollar had geïnvesteerd in een gok op een beurscrash. Dat gebeurde via de aankoop van put-opties. In dat verband is het interessant om misschien eerst iets te vertellen over de beleggingsstrategie van deze Michael Burry. Zijn aanpak is gebaseerd op het boek “Security Analysis” uit 1934 van Benjamin Graham en David Dodd, het basiswerk voor “value beleggen”. Burry stelt het dan ook klaar en duidelijk: “Mijn beleggingsstijl is voor 100% gebaseerd op het concept van het inbouwen van een veiligheidsmarge.”  Een zware gokker kunnen we “The Big Short” dan ook bezwaarlijk noemen. Heeft hij wel degelijk 1,6 miljard dollar ingezet op een daling van de beurskoersen? Blijkt dat één en ander toch gerelativeerd moet worden.

Wat is er écht aan de hand met Michael Burry?

De media schreeuwden het uit: het zou gaan om een bedrag van 1,6 miljard dollar. Daarmee werd de indruk gewekt dat Burry gelooft dat de wereld zal vergaan, of iets wat toch dicht in de buurt daarvan komt. Wat is er in feite gebeurd? Burry kocht inderdaad putopties op de S&P 500 ETF Trust (SPY) en de Nasdaq Invesco QQQ Trust (NASDAQ:QQQ), maar die 1,6 miljard dollar verwijst naar de totale waarde van de onderliggende activa en niet naar wat hij voor de opties heeft betaald. Bovendien mikt hij niet noodzakelijk op een forse daling van de onderliggende waarde. De kans is groot dat dit wel zo is, maar anderzijds is er ook een kans dat “The Big Short” gewoon zijn aandelenposities wilde afdekken via put-opties. Veiligheid voor alles, niet waar?

Waar de media het fout heeft

Het is dus zeker niet zo dat hij alles of niets speelt, met het risico zijn inzet volledig kwijt te maken wanneer de verwachte koersdaling zich niet doorzet. Zijn Scion Management is nog steeds belegd in aandelen, hij heeft zeker niet alles verkocht. Integendeel zelfs, het fonds verhoogde zijn belang in aandelen als MGM Resorts (MGM), Expedia (EXPE) en CVS (CVS). Niet bepaald aandelen die gebaat zijn bij het einde van de wereld.

Bovendien is het niet zo dat Michael Burry van de ene dag op de andere een doemdenker is geworden. Hij meldde zijn positie aan de Amerikaanse beursautoriteiten via 13F-aanmeldingen, die met een vertraging van 45 dagen gepubliceerd worden. Het kan best zijn dat hij inmiddels zijn posities al (deels) heeft aangepast. De moraal van het verhaal: geloof niet alles wat de massamedia u op de mouw proberen te spellen. Slecht nieuws gaat er nu eenmaal in als zoete koek en dus deed het verhaal van “The Big Short” in sneltreinvaart de ronde van de wereld.

Conclusie

Michael Burry voorspelt niet het einde van de wereld, maar hij hedged wel zijn aandelenportefeuille door short te gaan op de grote indexen die voornamelijk vol dure techbedrijven zitten. Mogelijks verwacht Burry dus een correctie in de big tech aandelen. Een kleine correctie van -10% tot -20% zou Burry al honderden miljoenen aan winst opleveren, terwijl hij waarschijnlijk maar enkele procenten van zijn vermogen gebruikt heeft om deze hedge op te zetten.

Wij vinden dit een verstandige keuze van Burry. En het is ook om deze reden dat Beleggers University al maanden zegt dat beleggers een long/short strategie moeten hebben, waarbij ze hun vermogen kunnen beschermen bij een marktdaling.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden op de beurs? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Bekijk je graag het volledige webinar, waarin Dieter nog andere kansen bespreekt in de huidige markt? Klik dan hier om het webinar te bekijken.

Volg al de beste kooptips van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker voor 2024

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beleggers University nieuws:

Wat is het Track Record van Beleggers University?

25/07/2023

Veel mensen stellen ons regelmatig de vraag “wat is jullie track record?”. Wel, een klein onderzoek toont aan dat het...

Lees meer

Beursnieuws:

Hoe we met dit biotechaandeel in slechts enkele maanden +226% rendement boekten

07/03/2024

Als u onze socialmediakanalen volgt, is het u wellicht wel opgevallen. Eerder deze week verkochten wij Iovance Biotherapeutics (IOVA) voor...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier