Wat gaat de rente in de VS de komende weken en maanden doen? (en hoe ervan profiteren?)

De vraag van 1 miljoen is wat de rente in de Verenigde Staten de komende weken en maanden gaat doen. De rendementen op Treasuries (staatsobligaties) zijn de afgelopen weken flink opgelopen als gevolg van marktspeculatie over een verdere stijging van de Amerikaanse basisrente. Komt die er of komt die er niet? Ook de institutionele beleggers zijn het niet eens over het antwoord op deze vraag. Terwijl vermogensbeheerders langlopende obligaties blijven kopen, staan hedgefondsen nog steeds massaal short.

Bekijk het webinar : “hoe hedgen tegen een market meltdown” hier.

De invloed van de 20-jaars rente op de TLT ETF

In de huidige omstandigheden kan het interessant zijn om eens te kijken naar de iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (ticker symbol: TLT), een populair vastrentende tracker met meer dan 39 miljard dollar aan beheerd vermogen, die zich richt op het lange einde van de rentecurve. Met een gemiddelde looptijd van 25,50 jaar is deze ETF zeer gevoelig voor rentebewegingen en vormt het een populair instrument om posities in te nemen op de lange rente. Een stijging van de rente op 20 jaar met 100 basispunten kan TLT opzadelen met een verlies van 17%. Een daling van de rente met 100 basispunten, kan zorgen voor een gelijkaardige winst.

Hedgefondsen zitten massaal short

Zoals we op onderstaande grafiek kunnen zien, hebben hedgefondsen een grote shortpositie in langlopende obligaties opgebouwd, terwijl vermogensbeheerders dergelijke obligaties blijven kopen. Deze laatsten geloven dat de rentestijging over de piek heen is, de eersten zien de rente nog wat verder aantrekken. Wie van de twee heeft gelijk?

De kans is groot dat ze allebei gelijk hebben, maar dat hun investeringstermijn gewoon verschillend is. De vermogensbeheerder beleggen op de langere termijn en kunnen daarom rustig afwachten tot de rente weer zou dalen, waardoor ze goed zitten in TLT. De hedgefondsen mikken echter op winsten binnen een kortere tijdspanne. En op korte termijn ziet het er inderdaad naar uit dat de rente niet direct verlaagd zal worden. De meeste experts denken dat pas in februari/maart 2024 de FED de rente zal beginnen te verlagen, maar aan een zeer gematigd tempo. Prioriteit blijft om de inflatie te bestrijden.

De afgelopen 25 jaar hebben we twee vergelijkbare monetaire verkrappingscycli gekend, waarin de Federal Funds boven de lange rente uitstegen. In beide cycli duurde de inversie gemiddeld ongeveer 11 maanden. Verrassend genoeg bleef de gemiddelde spread tussen de cycli relatief krap met slechts 35 basispunten. De huidige ondergrens van de beoogde Federal Funds van 5,25% geeft zodoende ruimte voor een verdere stijging van de 20-jaarsrente vanaf het huidige niveau van 4,45%.

Hoe zit het met deze cyclus?

De huidige cyclus zal waarschijnlijk niet wezenlijk afwijken van de vorige. Aangezien de huidige cyclus in december 2022 is begonnen, toen de Fed Funds de 20-jaars rente overschreed, zou een ruwe schatting een einddatum opleveren die dicht bij november 2023 ligt. Dat is dus een tijdspanne van nog enkele maanden. Bovendien stellen we dezelfde dynamiek in de spread vast: een krappe spread vanaf december 2022, die in mei verbreedde tot 110 basispunten en nu daalt naarmate het lange einde van de rentecurve omhoog gaat. Als de historische verhoudingen geëerbiedigd worden en een conservatieve spread van 45 basispunten wordt toegepast, zouden we de 20-jaarsrente zien stijgen van het huidige niveau van 4,45% (op het moment van schrijven) naar 4,8% (5,25%-0,45% =4 ,8%). Dat impliceert een stijging van de spread met 35 basispunten ten opzichte van het huidige niveau. Gezien de duration van de ETF komt neer op een daling met ongeveer 5,95%. En dus een koersdoel van 90 dollar voor de TLT.

Conclusie?

Wat mogen we hier nu uit concluderen? De shortposities die hedgefondsen op de lange rente innemen, worden gerechtvaardigd door de evolutie van de historische spreads van de premies. De rente kan langer hoog blijven, waardoor de historische premieverhoudingen in de rentecurve weer kunnen gaan spelen. Het lange einde van de rendementscurve is in de huidige cyclus sterk achtergebleven bij het korte einde, maar maakt nu een inhaalbeweging. De historische gegevens suggereren dat het lange einde van de rendementscurve het korte einde zal inhalen, wat uiteindelijk het koersdoel van 90 dollar per aandeel voor de TLT impliceert, tegenover een huidige koers (moment van schrijven) van 93,11 dollar.

Beleggers die rekenen op een daling van de rente in de toekomst kunnen nu al een positie beginnen opbouwen in TLT. De TLT betaalt maandelijkse dividenden (3,5% dividendrendement) en je kan er bovendien juicy call opties op schrijven, om je rendement extra aan te vuren. Je kan makkelijk een geannualiseerd rendement van 12% halen als je het slim speelt. Wij denken dat het moment gekomen is om de TLT goed in het oog te houden voor een comeback, aangezien de recessiesignalen sterker en sterker worden.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden op de beurs? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Bekijk je graag het volledige webinar, waarin Dieter nog andere kansen bespreekt in de huidige markt? Klik dan hier om het webinar te bekijken.

Volg al de beste kooptips van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beleggers University nieuws:

Het eerste LIVE Beleggers University Event is een feit! Dit wil je niet missen...

14/08/2023

Op zondag 3 september viert Beleggers University haar eerste verjaardag met een spetterend beleggersevent te Gent. Wilt u bijleren van...

Lees meer
Play

Beleggers University nieuws:

Wat is het Track Record van Beleggers University?

25/07/2023

Veel mensen stellen ons regelmatig de vraag “wat is jullie track record?”. Wel, een klein onderzoek toont aan dat het...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier