AB Inbev: Go woke, go broke?

Onlangs was er veel activiteit rond de aandelen van de brouwer, dit naar aanleiding van een marketingcampagne van AB InBev die in maart werd gelanceerd. In deze blogpost ontdekt u exact wat er aan de hand is en of aandelen van de bierbrouwer nog koopwaardig zijn.

Anheuser-Busch InBev SA, op de Brusselse beurs vooral bekend onder de afkorting AB InBev, moeten we u als belegger ongetwijfeld niet voorstellen. Het betreft een vooraanstaande wereldwijde brouwerij die bekend staat om zijn status als een van de grootste bedrijven in de sector. Binnen haar portefeuille bezit Anheuser-Busch een verzameling bekende biermerken, waaronder Stella Artois, Beck’s, Budweiser en nog vele anderen.

Bekijk de volledige YouTube video van onze analist: Robbe Delaet

Onlangs was er veel activiteit rond de aandelen van de brouwer, dit naar aanleiding van een marketingcampagne van AB InBev die in maart werd gelanceerd. Terwijl de brouwer regelmatig zonder problemen samenwerkt met verschillende beroemdheden en persoonlijkheden op sociale media om zijn bier te promoten, veroorzaakte de samenwerking met de influencer Dylan Mulvaney heel wat commotie. De controverse had te maken met het feit dat deze influencer een transgender is, die in een reclamespotje de verjaardag van zijn transformatie van man naar vrouw met het populaire Bud Light vierde. Er was meteen sprake van een shock effect bij de bierdrinkers in de VS, want advertenties met transgenders kunnen volgens veel Amerikanen simpelweg niet. Het bier is erg populair bij Amerikaanse mannen en die vroegen zich verontwaardigd af waarom in hemelsnaam advertenties met transgenders de wereld in worden gestuurd om ‘hun’ bier te promoten. Een bekende zanger als Kid Rock, en met hem veel anderen, wil dat  Bud Light zijn identiteit behoudt. Go woke go broke, zo viel meteen te horen. Daar lijkt het inderdaad wel op, want de verkopen van Bud Light stortten in elkaar. De consumenten stapten massaal over naar de concurrenten, zodat de ‘Buds’ werden verkocht aan drieënhalve in plaats van 15 dollar voor een kratje. Het bedrijf verloor zowat een kwart van zijn omzet en zag de beurskoers met 20% kelderen. Van een fout gelopen reclamecampagne gesproken!

Tijd om te kopen?

Is die afstraffing van de koersdaling terecht of is hier nu van een koopje sprake? Beleggers University zette de zaken even op een rijtje. AB InBev belooft in ieder geval het tijd te keren. CEO Doukeris kondigde een verdrievoudiging van de marketinvestering voor Bud Light voor deze zomer aan. Hij wees er tevens op dat de omzetdaling in april maar neerkwam op 1% van de wereldwijde omzet van de brouwer. Maar dat percentage is waarschijnlijk iets te optimistisch. De uiteindelijke omzetdaling zou wel eens eerder 4% kunnen bedragen voor Bud Light, zonder rekening te houden verlies aan verkopen voor andere merken van de groep. Hoe dan ook, de vraag blijft of het aandeel AB InBev nu koopwaardig is. Op het eerste gezicht zouden we inderdaad van een koopkans kunnen spreken, zeker wanneer we uitgaan van een verwacht marktherstel in de komende maanden. Bovendien kon het bedrijf sterke cijfers voorleggen voor het eerste kwartaal. Er was sprake van een fundamentele groeiversnelling met 13% in de eerste drie maanden van dit jaar. Maar daar moet toch een kanttekening bij geplaatst worden. De groei was namelijk hoofdzakelijk te danken aan de rugwind van de inflatie. De winstgroei bedroeg uiteindelijk maar 8,7% en dat percentage lag al een stuk onder de 13% aan omzetgroei. Uiteindelijk werd maar 1% meer bier verkocht en daarmee was de conclusie duidelijk: de groei was dus inderdaad vooral te danken aan het doorrekenen van de inflatie.

Wat zegt de Fundamentele Analyse Tool?

Qua omzetevolutie stelt AB InBev teleur, laat daar geen twijfels over bestaan. De omzet steeg weliswaar snel na de overname in 2016 van SAB Miller, maar de groeimotor ging snel haperen. Momenteel bevindt de omzet zich op het niveau van 2017 en is dus per saldo 6 jaar niet gegroeid. De winstmarge daalde van 61% bruto naar 54% bruto, dus mist de brouwer prijszettingskracht. Een ander heikel punt blijft de balans. Er staan nog voor 70 miljard aan schulden uit, een gevolg van de gedane overnames. De schuldenberg is weliswaar gedaald van 100 miljard, maar toch blijft hoe dan ook (te) hoog. Wel is er aantrekkelijke waardering met een huidige koers-winstverhouding van 14, die een stuk lager ligt dan een k/w van ongeveer 20 in 2022. Op de Checklist van Beleggers University zien we veel rode kruisjes: de free cash flow is gedaald (het bedrijf genereert minder kasstroom), de gedane investeringen zoals de overname van SAB Miller realiseren weinig aandeelhouderswaarde en zoals gezegd zijn de schulden nog steeds te hoog. Het aandeel lijkt goedkoop, maar daar is dus een goede reden voor: trage groei en veel schulden. Verliezers op de beurs blijven vaak verliezers ondanks een lage waardering en dat stemt ons met betrekking tot AB InBev voorzichtig. De woke campagne is de zoveelste misstap van een management dat te veel overnames deed, de schulden te hoog liet oplopen en het dividend te lang te hoog heeft gehouden. AB InBev is alleen interessant in geval van een turnaround, maar die lijkt weinig waarschijnlijk. Zaak is dus om voorzichtig te blijven.

Wil jij zelf gemakkelijk aandelen analyseren met de Fundamentele Analyse Tool? Klik hier.

Het beste alternatief voor AB Inbev?

Met wat pijn in het hart schuift Beleggers University daarom als alternatief voor AB InBev Heineken naar voren, een bedrijf dat met veel betere adelbrieven kan uitpakken. De echte bierliefhebber zal ongetwijfeld Stella Artois verkiezen boven Heineken, maar de belegger hoeft deze voorkeur niet noodzakelijk te volgen. De Nederlandse brouwer bezit ook veel andere merken buiten Heineken zelf en genereert wel aandeelhouderswaarde op lange termijn. Heineken presteerde de laatste jaren weliswaar wat zwakker, maar doet het toch duidelijk beter op lange termijn. De totale return voor de aandeelhouders van Heineken (dus inclusief de dividenden) bedroeg 87% over de afgelopen 10 jaar, terwijl in het geval van AB InBev 15% verloren ging voor de aandeelhouders. En dat laatste kan zeker niet de bedoeling zijn. Heineken behoort bij de beste in zijn sector, kon sterke cijfers voorleggen in 2022 en lijkt dus een betere keuze. Dat wordt ook bevestigd door de Fundamentele Analyse Tool van Beleggers University: het betreft hier een defensief aandeel met een consistente omzetgroei. Vorig jaar realiseerde Heineken al meer omzet dan voor de uitbraak van Covid-19 (wat bij AB InBev nog niet het geval is). Meer waardecreatie en de sterkere balans zijn belangrijke troeven waar Heineken mee kan uitpakken, terwijl het aandeel aan een koers-winstverhouding van 18 nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd is. Ook onze Checklist is positief, deze brouwer vertoont heel wat groene kruisjes. De waardering is weliswaar iets hoger dan het 3-jarig gemiddelde, maar dat maakt in dit geval niet zo heel veel uit. Heineken combineert kwaliteitskenmerken met een meer dan redelijke waardering. De laatste jaren presteerde het bedrijf heel goed, maar bewoog het aandeel nauwelijks. Wat kan betekenen dat er nog steeds potentieel voorhanden is.

Conclusie

De koersdaling 20% AB InBev is misschien overdreven, maar de Belgische brouwer heeft een slechte track record op de beurs, zonder waardecreatie voor de aandeelhouders en bovendien met een slechte balans. Het aandeel kan misschien presteren, maar dan alleen op voorwaarde dat de turnaround kan gerealiseerd worden. Maar het is hoogst onzeker of dat zal lukken. We weten allemaal dat de beurs niet houdt van onzekerheid, dus die onzekerheid stemt ons voorzichtig wat het aandeel AB InBev betreft. Het alternatief Heineken kan veel betere troeven voorleggen als defensief aandeel en geniet dan ook onze voorkeur.

Ontvang de beste aandelentips van onze analisten. Klik hier.

Met vriendelijke groeten,

Het Beleggers University Team

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Student boekt 22.000 euro winst na 12 weken

27/02/2023

In deze video komt onze oprichter Dieter Plas samen aan het woord met één van onze Beleggers University studenten. Joeri...

Lees meer
Play

Beginnen met beleggen:

Hoeveel brengt een fonds nu echt op? Wij testten het uit!

20/06/2023

Hebt u de rendementen van uw fondsen al eens gecheckt? Wedden dat het antwoord op deze vraag ‘neen’ luidt? Onze...

Lees meer

Beleggers University nieuws:

Resultaten van het AI-ebook glunderen

06/06/2023

Bij Beleggers University willen we altijd de beste rendementen voor onze volgers. Daarom hebben onze analisten in april het gratis...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier