Beleggen in België – Doen of niet doen?

De analisten bij Beleggers University schrokken zich een hoedje toen ze de prestaties van de Brusselse beurs eens van nabij bekeken. Er was letterlijk sprake van dramatische rendementen voor de BEL20, zowel op korte als op lange termijn. Die BEL20 is de benchmark beursindex van Euronext Brussel. Het volgt de prestaties van de 20 meest gekapitaliseerde en liquide aandelen die in België worden verhandeld. De BEL20 is een gewogen index. Dit wil zeggen dat bedrijven met een grotere beurswaarde een groter belang spelen in het gewicht van de totale index. Maar wat is de reden voor de zwakke rendementen in België en, een volgende logische vraag, zijn er koopkansen te vinden?

De uitdrukking ‘dramatische rendement’ is niet overdreven, de cijfers spreken voor zich: De BEL20 verloor sinds 1 januari van dit jaar 6%, terwijl de S&P 500, de toonaangevende index op de beurs van Wall Street, een winst van 15% liet optekenen. Waarom doet België het zo slecht op de beurs?, is dan ook een terechte vraag. Maar de belangrijkste Brusselse beursindex stelde niet alleen in 2023 teleur. Over de afgelopen 5 jaar verloor de index -6%, ten opzichte van een winst van +39% voor de Amsterdamse AEX en van +59% voor de S&P 500. Zoomen we uit over de afgelopen 25 jaar, dan bedroeg de stijging van de BEL20 een schamele +3%, tegenover een stijging van +41% voor de AEX en een stijging van maar liefst +287% voor de S&P 500.

We stellen nogmaals de vraag: waarom presteert de Brusselse beurs zo zwak? Er zijn drie problemen waar ze mee wordt geconfronteerd. Op de eerste plaats is er te weinig groei, op de tweede plaats zijn de genoteerde bedrijven actief in slechte sectoren die weinig waarde creëren en ten derde noteren er in Brussel heel wat ‘ondoorzichtige’ bedrijven.

Op deze drie factoren gaan we even dieper in.

Probleem #1: weinig groei

De zeer matige omzetgroei (en dan drukken we ons nog zacht uit) blijkt uit de omzetcijfers van AB InBev, het brouwersaandeel. De omzet van dit bedrijf bedroeg 56,44 miljard euro in 2016 en was in 2022 gegroeid tot maar 57,78 miljard euro. Op zes jaar tijd was er dus amper groei. Een tweede voorbeeld is Solvay. Hier was weliswaar sprake van een groei de afgelopen jaren, maar de steunmaatregelen van de overheid speelden daarbij een rol. In de 10 jaar voor het uitbreken van de covid crisis was dit bedrijf niet gegroeid.

Het probleem met deze bedrijven is dat ze heel weinig innoveren, ze zijn maar in heel beperkte mate met technische vernieuwing bezig. Er zit dus weinig groei in de BEL20 en dus ook heel weinig groeipotentieel. Er zijn enkele uitschieters in positieve zin, waarbij we verwijzen naar Argenx en Melexis. Maar meestal oudere bedrijven opgenomen in de BEL20 die alle moeite van de wereld hebben om te groeien.

Kijken we naar andere indices in Europa en daarbuiten, dan vinden we daar veel meer groeibedrijven. Een goed voorbeeld in Amsterdam is ASML, één van de meest innoverende bedrijven in de wereld. Daarnaast verdienen ook bedrijven als Prosus (dat onder andere belegd is in Tencent en in maaltijdbezorgers), BESI en ASMI (nog twee chipbedrijven) een vermelding als sterke Amsterdamse groeiers. Adyen is daar anderzijds één van de snelst groeiende fintech bedrijven. Er zit dus veel meer groei en innovatie in de AEX, wat de sterkere prestaties van de Amsterdamse beurs verklaart. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Amerikaanse beurzen, waar met Apple en een kransje van andere grote technologiebedrijven heel wat bedrijven noteren die met 10%, 20%, 30% per jaar of zelfs nog veel sneller groeien.

Probleem #2: weinig waardecreatie

Het tweede probleem is dat de Brusselse beurs vooral aandelen noteren die weinig aandeelhouderswaarde creëren. Er zijn weinig aandelen uit groeisectoren als technologie, consumer staples, health care enzovoort in opgenomen. Wel aanwezig op de Brusselse beurs zijn aandelen uit de klassieke industriële sectoren en finance. De klassieke industrials hebben veel geld nodig om te investeren en dat maakt dat er minder geld beschikbaar is voor de aandeelhouders. De bedrijven in kwestie hebben een lage free cash flow. Bij Umicore zit het probleem niet in de omzetgroei, want die is er wel degelijk, maar het verwezenlijken van die groei vergt veel geld. Met als gevolg dat de free cash flow beperkt is. Umicore moet veel investeren en daardoor is er minder geld beschikbaar voor bijvoorbeeld overnames. En om dus ook om aandeelhouderswaarde te creëren. Ook Proximus is een voorbeeld van een bedrijf dat veel geld opslorpt waar de aandeelhouders weinig van terugzien. De free cash flow is zwak en dat is waar het uiteindelijk om draait.

Probleem #3: ondoorzichtigheid

Het derde probleem is dus de ondoorzichtigheid van de Belgische bedrijven. We hebben financiële bedrijven in de BEL20 zoals KBC en Ageas, maar ook holdings als GBL en Sofina. Daar mogen we ook D’Ieteren aan toevoegen, want dat is ook een holding. Deze bedrijven blinken allesbehalve uit in helderheid. Beleggers investeren graag in bedrijven uit eigen land waarvan ze weten wat deze doen. Hier wringt dus het schoentje, want de beleggers begrijpen niet veel van deze bedrijven. Het valt enorm moeilijk in te schatten hoe deze bedrijven in de toekomst geld zullen verdienen.

Kan je een Belgisch bedrijf als Ageas beter inschatten als Apple? Een investering in Apple is beter omdat dit bedrijf doorzichtiger is, de belegger weet hoe dit bedrijf zijn geld zal verdienen in de komende jaren. Laat je dus niet doen door percepties op de beurs. Een portefeuille bestaande uit 20 ‘veilige’ Belgische aandelen is zowat de slechtste portefeuille die je kan bezitten. Een portefeuille van 10 aandelen gespreid over de hele wereld is volgens Beleggers University veel beter.

Wat kan je dan wel doen?

Op basis van de huidige structuur zal de BEL20 gedoemd blijven tot matige prestaties. Het kan echter wel lonend te zijn om te kijken naar de BEL Mid Cap en de BEL Small Cap. De indices die de middelgrote en de kleine aandelen omvatten, blijken meer dan dubbel zo goed gepresteerd te hebben dan de BEL20. Deze kleinere bedrijven kunnen vaak veel sneller groeien en mooiere rendementen realiseren. Stock picking kan dus lonen. Wie in Brussel wil investeren, gaat beter op zoek naar kleinere veelbelovende aandelen. Iets waar Beleggers University u graag bij wil helpen. Het Kansen in de Markt rapport geeft aan dat er in Brussel wel degelijke mooie rendementen weggelegd liggen. Wij van Beleggers University gaan wereldwijd op zoek naar de beste aandelen, maar we stellen u vandaag als voorbeeld toch een in Brussel genoteerd aandeel voor en dat is Payton Planar Industries. Een aandeel met een marktwaarde van 107 miljoen dat zijn omzet de afgelopen 10 jaar kon verdrievoudigen. Het bedrijf interesseert mooie winstmarges, een sterke cash flow en toch een lage waardering. Dit aandeel kan betere rendementen realiseren dan de BEL20.

Payton Planar is een voorbeeld van een succesvol groeibedrijf op de Brusselse beurs, maar dit aandeel behoort tot de small caps. Je moet dus al goed je research doen voor je dit soort van bedrijven kunt vinden. Hier helpt Beleggers University bij.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beursnieuws:

Beste Europese luxe aandelen stijgen hard in 2023

13/06/2023

De Europese beurs doet het goed in 2023 met een rendement van +11% na vijf maanden. Deze beurssterkte wordt voornamelijk...

Lees meer
Play

Beginnen met beleggen:

Hoeveel brengt een fonds nu echt op? Wij testten het uit!

20/06/2023

Hebt u de rendementen van uw fondsen al eens gecheckt? Wedden dat het antwoord op deze vraag ‘neen’ luidt? Onze...

Lees meer

Beursnieuws:

De impact van een aandelensplitsing

10/06/2024

Het gekende technologiebedrijf NVIDIA voert deze week een 10-for-1 stock split uit. Beleggers verwachten dat dit een positieve impact zal...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

Contact Us

Formulier