Fitch waarschuwt voor de oplopende Amerikaanse schulden

Het bericht kwam als een verrassing en ergens toch ook weer niet: Fitch Ratings heeft op 1 augustus de Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating (IDR) van de Verenigde Staten verlaagd van ‘AAA’ naar ‘AA+’. Deze verlaging van de kredietrating weerspiegelt de hoge en nog steeds groeiende schuldenlast van de overheid, de verwachte verslechtering van de economie en de fiscale problemen die de Amerikaanse overheid heeft.

Hoe dan ook was er sprake van een kleine bom die insloeg. Meteen moet de vraag worden gesteld: heeft de downgrading van de Amerikaanse schulden gevolgen voor u als belegger? Beleggers University stelde in ieder geval vast dat de S&P 500 negatief reageerde op het bericht. De Amerikaanse overheid gaat van prime naar high grade wat de kredietrating betreft. Robbe Delaet van Beleggers University: “Die ‘AA+’ rating is natuurlijk nog steeds een heel hoge rating, maar de VS is niettemin zijn ‘AAA’ toprating kwijt. Hoe moet het nu verder?”

Is dit in het verleden al gebeurd?

Veel beleggers zullen automatisch terugdenken aan 2011, toen dat andere ratingbureau, S&P, de kredietrating van de VS voor het eerst verlaagde tot ‘AA+’. In reactie corrigeerde de beurs op Wall Street met -20% op twee maanden tijd. Krijgen we nu een gelijkaardig scenario voorgeschoteld? Beleggers University ging wat dieper in op de problemen waar de VS mee worden geconfronteerd.

Het eerste probleem: schulden

Er is op de eerste plaats het schuldenprobleem. De verhouding van de schulden tot het bbp (de totale omvang van de economie in één jaar tijd) is gestegen tot boven 120%. Vooral recent is de aangroei van de schulden in een stroomversnelling geraakt.

Met als resultaat dat de schuldengraad van de VS hoger ligt dan bijvoorbeeld die van Spanje, een land dat op het vlak van schulden maken niet bepaald een smetteloze reputatie geniet. Het feit dat de schuldenlast recent heel hard is gestegen, doet de wenkbrauwen fronsen. En misschien des te meer omdat de VS het enige land is waar het allemaal zo hard gegaan is. Met name de onzekerheid over het schuldenplafond speelt het land parten. Er is heel wat tumult geweest rond dit schuldenplafond en de onzekerheid daaromtrent is nog niet verdwenen.

Het tweede probleem: economische onzekerheid

Daarnaast is er dus ook de economische onzekerheid. Fitch verwacht dat de economie in de VS in een (milde) recessie zal wegzinken op het einde van dit jaar. Dit zou betekenen dat er minder geïnvesteerd zou worden door de bedrijven en minder geconsumeerd door de consumenten. Daar komt nog eens bovenop dat er heel veel extra kosten moeten gemaakt worden in de komende jaren. Beleggers University verwijst in dat verband naar het effect van de gestegen rentevoeten en naar de oplopende kosten voor gezondheidszorg. Er moet niet alleen meer rente worden betaald op de uitstaande schulden, maar ook de kosten voor de vergrijzing lopen flink op.

De fiscale kosten vormen een serieuze blok aan het been. De interestbetalingen van de Amerikaanse overheid bereiken de kaap van 1 biljoen dollar (1000 miljard) en dat is toch wel even slikken. De combinatie van meer schulden en stijgende rentevoeten is namelijk een dodelijke cocktail.

Wat nu? Moeten we de USA vermijden?

Moeten we op basis van bovenstaande een grote boog om de beurs van Wall Street heen maken? Robbe Delaet van Beleggers University: “Nee, dit is geen reden om alle aandelen in bezit halsoverkop te verkopen. We mogen ons niet op stang laten jagen door de media, die graag slecht nieuws verkopen. Want daar halen ze de meeste views uit”. Beleggers mogen hun beslissingen niet van dergelijke berichten laten afhangen. Ze moeten hun eigen analyses blijven maken, vrij van emoties.

De conclusie mag luiden dat de downgrading door Fitch op de keper beschouwd een non-event was. De kredietrating van de VS blijft hoe dan ook erg sterk. Maar de belegger moet zich wel bewust zijn van de toegenomen risico’s. Het is een feit dat de economische groei in de VS de afgelopen jaren kunstmatig werd opgepompt. Iets wat niet kan blijven duren. Er komt minder ruimte beschikbaar om de economie aan te zwengelen, zodat de groei kan terugvallen. Een scenario waar de beurs voorlopig nog geen rekening mee houdt. De huidige waarderingen in de VS zijn alleen gerechtvaardigd als de groei heel hoog blijft. Wat dus waarschijnlijk niet het geval zal zijn. De beleggers mogen echter op beide oren slapen: zelfs in een moeilijke beurs zijn er nog aandelen die kunnen presteren. Beleggers University helpt beleggers met het ‘Kansen in de markt rapport’ hun weg te vinden in zo’n moeilijke beurs. We zijn er voor u, ook al zou het sentiment op de beurs een bocht maken.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Volg al de adviezen van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Student boekt 22.000 euro winst na 12 weken

27/02/2023

In deze video komt onze oprichter Dieter Plas samen aan het woord met één van onze Beleggers University studenten. Joeri...

Lees meer

Beleggers University nieuws:

Resultaten van het AI-ebook glunderen

06/06/2023

Bij Beleggers University willen we altijd de beste rendementen voor onze volgers. Daarom hebben onze analisten in april het gratis...

Lees meer

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier