IPO van Reddit: social media bedrijf maakt beursgang van 5,5 miljard dollar

Opvallende nieuwkomer op de Amerikaanse beurs, waar voor het eerst sinds Pinterest Inc. (PINS) in 2019 nog eens een sociaal mediaplatform zijn beursintrede maakt. De eer is weggelegd voor het forum Reddit. Het Amerikaanse bedrijf, dat vooral bekend is vanwege zijn rol in de GameStop-beursgekte, is vanaf vandaag terug te vinden op de New York Stock Exchange (NYSE) onder de ticker RDDT. De moeite waard om in te beleggen? We nemen het bedrijf onder de loep.

Ondanks het grote aantal eerdere kapitaalrondes, zag het management van Reddit zich, gezien de hoge nood aan vers kapitaal, genoodzaakt tot een beursgang. Met een intekenprijs gelegen tussen de 31 en 34 dollar per aandeel levert deze Initital Public Offering (IPO) Reddit en enkele van zijn hoofdaandeelhouders een slordige 748 miljoen dollar op. Hiermee wordt de waarde van het bedrijf geschat op grofweg 5,5 miljard dollar.

De huidige waardering van het bedrijf ligt beduidend lager dan de 10 miljard waardering die het in eerdere financieringsrondes in 2021 ontving.

Wat is Reddit en hoe staan de cijfers ervoor?

Eenvoudig omschreven is Reddit een online forum waar mensen (zelf noemt het bedrijf ze Redditors) vrij kunnen discussiëren over tal van onderwerpen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een  ‘subreddit’ (=discussiegroep) over het onderwerp. Van origami liefhebbers tot fans van Taylor Swift, op Reddit vinden ze elkaar allemaal terug.

Met 73,1 miljoen dagelijkse actieve gebruikers is Reddit een populair online platform. Toch komt het bedrijf qua aantal gebruikers momenteel niet in de buurt van Facebook (2 miljard) en Snapchat (414 miljoen).

Wanneer we de prospectus (S-1 filing) van Reddit bekijken, dan zien we dat het bedrijf er het afgelopen jaar in slaagde de omzet met 20% aan te dikken tot 804 miljoen dollar. Zetten we dit bedrag af tegen de beurswaarde waartegen het bedrijf naar de beurs komt, komen we bij een koers/omzet-ratio van 6,8. Verre van goedkoop.

Ondanks de stijgende omzet is Reddit momenteel nog steeds verlieslatend. Al daalde het afgelopen jaar het verlies wel van 158 miljoen naar 90 miljoen dollar. De hoofdreden voor dit verlies zijn de bijzondere hoge research & development kosten (goed voor 55% van de omzet).

Hoe verdient Reddit geld?

Wanneer we verder in de prospectus kijken, dan zien we dat de omzet momenteel vrijwel volledig afkomstig is uit advertentie-inkomsten. Toch wil het bedrijf hier op korte termijn verandering in brengen. Zo sloot Reddit begin dit jaar enkele datalicentieovereenkomsten (onder meer met Google) waaruit het dit jaar al 67 miljoen dollar omzet verwacht te halen.

Door deze overeenkomsten kunnen bedrijven zoals Google, mits het betalen van een stevige som geld, gebruikmaken van de overvloed aan data waarover Reddit beschikt. Deze data is voor bedrijven als Google enorm waardevol, aangezien het hiermee zijn AI-modellen kan trainen.

In de toekomst wil het bedrijf (zoals op de afbeelding weergegeven) aan deze inkomstenbronnen nog een 3de element toevoegen. Zo onderzoekt Reddit momenteel diverse mogelijkheden om haar platform winstgevender te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan premiumformules, het faciliteren van e-commerce via het platform en het implementeren van abonnementsformules voor haar gebruikers.

Opvallend weetje – bij zijn beursgang heeft Reddit 1,76 miljoen aandelen voorbehouden voor zijn actieve leden (‘Redditors’), moderatoren op het platform en werknemers van het bedrijf. Iedereen die voor 1 januari van dit jaar actief lid was van Reddit, kon hierdoor deelnemen aan de IPO. In tegenstelling tot andere inschrijvers op deze beursgang hebben de Redditors geen last van een lock-up periode (periode waarin het de aandelen niet vrij mag verhandelen) en mogen ze vanaf vandaag hun aandelen vrij verhandelen.

Mede hierdoor waarschuwt Reddit in zijn prospectus voor een verhoogde volatiliteit tijdens de eerste handelsdagen.

Het Beleggers University Team blijft momenteel afzijdig van de IPO, maar volgt het van op de voet op.

Meer leren over beursintroducties? In de cursus ‘Fundering Beleggen’, leren we hoe je goede van slechte beursgangen kan onderscheiden. Ontdek er HIER meer over.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Play

Exclusief:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Exclusief:

Het rampscenario van het aandeel Mithra (-56%) en hoe Beleggers University dit omdraaide tot +64% winst

08/03/2024

De beurskoers van het Belgische biotechaandeel Mithra (MITRA) nam afgelopen week (nog maar eens) een duikvlucht (-56%).  Het nakende faillissement...

Lees meer

Beursnieuws:

Inflatie-shock op de beurzen: dan toch geen renteverlaging?

20/02/2024

Beleggers en analisten werden verrast door hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers voor januari 2024. Zal de inflatie het 2% doelwit...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier