Koers Adyen is gecrasht: is dit het moment om te kopen?

Het populaire aandeel Adyen crashte vorige maand op de beurs met meer dan 30% na de publicatie van de interimcijfers. Was die bolwassing terecht of niet? En is dit een koopkans voor beleggers? Beleggers University bekeek de situatie rond dit aandeel even van dichtbij.

De koers van Adyen ging in duikvlucht nadat het bedrijf de langzaamste omzetgroei ooit rapporteerde, daarbij verwijzend naar de toegenomen concurrentie op de markt. Tenminste, dat is de reden die officieel naar voren werd geschoven voor de koersval. Maar laat ons beginnen bij het begin: wat is Adyen voor een bedrijf?

Wat doet Adyen?

De analisten van Beleggers University: “Het betreft een Nederlands fintechbedrijf opgericht in 2006. De vreemde naam ‘Adyen’ betekent ‘opnieuw beginnen’ in het Surinaams. De beide oprichters verkochten namelijk een ander bedrijf dat ze hadden opgericht.”

Kort samengevat zorgt Adyen er voor dat een koper en een verkoper heel makkelijk transacties kunnen doen. Zo’n transactie lijkt simpel, maar er zit een ingewikkelde technologie achter. En daar duikt Adyen op in het verhaal, de technologie van dit bedrijf zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt. Dit in ruil voor een kleine vergoeding per transactie, maar in dit geval maken vele kleintjes een grootte hoop geld. Adyen heeft namelijk veel bedrijven die elk (dagelijks) miljoenen transacties verrichten.

De omzet via het bedrijf wordt gerealiseerd via drie takken: Digital (waar de wortels van Adyen liggen), Unified Commerce en Platforms. Alle drie deze divisies groeien snel en daar profiteer het bedrijf natuurlijk van. Adyen krijgt een vaste fee per transactie, plus een percentage op het totale volume dat wordt gerealiseerd.

De beursdaling

Het is nu tijd om over te gaan tot de orde van de dag: op de beurs heeft het aandeel Adyen een pandoering van jewelste gekregen. Op één maand tijd is de koers met -52% gedaald, over een periode van 22 maanden bedraagt de koersdaling maar liefst -73%. Je zou er even stil van worden! Als pleister op de wonde wijst Beleggers University er op dat de koers wel nog steeds 80% boven de IPO prijs staat. Maar dat is een magere troost voor beleggers die de afgelopen 2 jaar gekocht hebben.

Waarom is het aandeel gedaald?

De reden die de mainstreamanalisten gaven voor de koersval lag voor de hand: Adyen zou veel te duur zijn gewaardeerd. Blijkt echter dat de koers-winstverhouding van ongeveer 80 het laagste niveau ooit was. Hetzelfde geldt voor de koers-omzetverhouding. Het argument dat het aandeel “te duur” gewaardeerd was, snijdt dus geen hout. De waardering van Adyen was voor de crash de laagste sinds de IPO. En na die hogere waardering steeg de koers fors. Iets wat toch te denken geeft.

Beleggers University gelooft dan ook niet dat de waardering de echte reden voor de koersval was. De echte reden moet gezocht worden in een luxeprobleem: de hoge winstmarges bij Adyen. Een EBITDA-marge van 56% spreekt in dat verband boekdelen. Adyen is dus één van de meest winstgevende bedrijven op de beurs. Maar die hoge EBITDA-marge heeft ook zijn beperking, ze staat namelijk onder druk. De winstgroei van de komende jaren moet vooral komen van omzetgroei. Wat een minder snelle groei betekent. De verandering in de winstmarges kan de komende jaren dus op de koers gaan wegen. De waardering was dus eigenlijk te hoog tegenover de vooruitzichten, daar wrong het schoentje.

Zo kan dus de vinger op de wonde worden gelegd: de omzet steeg nog wel met +23%, maar de EBITDA daalde met -10%. Die EBITDA-marge is dus gekrompen van iets minder dan 60% naar 43%. Het bedrijf kon met andere woorden ondanks een sterke groei zijn hoge marges niet handhaven. Dat is inderdaad een luxeprobleem, niet meer of niet minder. Het bedrijf moet meer investeren om te kunnen blijven groeien en dat weegt onvermijdelijk op de resultaten.

Onzekerheid over de MOAT

Maar er is nog een tweede reden voor de afstraffing op de beurs en dat is onzekerheid over de MOAT van het bedrijf. We weten allemaal dat beleggers niets moeten weten van onzekerheid. In de conferencecall bleek dat Adyen op de Amerikaanse markt met meer concurrentie te maken krijgt. Daar is een simpele reden voor: vanwege de hogere rentekosten gaan steeds meer bedrijven op zoek naar goedkopere alternatieven. Iets wat de beleggers in de aandelen Adyen uiteraard niet zo graag zien gebeuren.

Beleggers University stapt vervolgens over op de kern van de zaak: is Adyen nu al dan niet koopwaardig? Het bedrijf hamerde er op dat de langetermijnvooruitzichten er onveranderd goed uitzien. BU: “Oordeel zelf: een groei van tussen 25% en 35%, een EBITDA marge op lange termijn van meer dan 65% en investeringen ter waarde van 5% van de omzet.” Het bedrijf gelooft namelijk dat de omzetdruk slechts van tijdelijke aard zal zijn. Een stelling die door het verleden inderdaad wordt bevestigd. Ook de winstmarges zullen opnieuw verbeteren, daar is het management vast van overtuigd.

Het bedrijf is dus volop bezig een hoge operationele leverage op te bouwen. Er wordt extra geïnvesteerd in personeel, waarna de groei rustig kan worden hervat. We zien dan ook niets dat echt veranderd is. Hij heeft bovendien een heel sterk vertrouwen in het managementteam, en dat op de eerste plaats in CEO Rob van der Does.

Conclusie

De vraag moet nogmaals worden gesteld: is het aandeel Adyen nu al dan niet koopwaardig? De beurswaarde is gedaald van 100 naar 25 miljard euro, met daarbij de opmerking dat het nog steeds een jong bedrijf betreft. De huidige k/w bedraagt 43, dat kan volgens de analisten 18 worden in 2026. De winst per aandeel kan hard stijgen in de komende jaren. 43 is misschien nog wat hoog, maar 18 klinkt toch al beter. Zijn er alternatieven in de sector voorhanden? Er is natuurlijk Paypal, maar dat is een ander en veel complexer bedrijf (met zijn eigen problemen). Adyen zal sterker groeien dan Paypal in de komende jaren. De conclusie mag luiden dat Adyen een aantrekkelijk aandeel is en gekocht mag worden.

Wil je zelf leren hoe je winnaars van verliezers kunt onderscheiden? Volg dan de Fundering Beleggen videocursus, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Volg de beste koopadviezen van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beleggers University nieuws:

Student boekt 22.000 euro winst na 12 weken

27/02/2023

In deze video komt onze oprichter Dieter Plas samen aan het woord met één van onze Beleggers University studenten. Joeri...

Lees meer

Beleggers University nieuws:

Resultaten van het AI-ebook glunderen

06/06/2023

Bij Beleggers University willen we altijd de beste rendementen voor onze volgers. Daarom hebben onze analisten in april het gratis...

Lees meer

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker voor 2024

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

Contact Us

Formulier