Wat is er aan de hand met de Europese economie?

De praktijk leert ons dat nogal wat beleggers af en toe met de handen in het haar zitten. Geconfronteerd met soms tegenstrijdige economische berichten, weten ze niet altijd even goed van welk hout pijlen maken. Staan we aan de vooravond van een Market Meltdown of zal de Market Upswing zich doorzetten? Of vrij vertaald: krijgen we stijgende of dalende beurskoersen? Het zijn moeilijke keuzes die moeten gemaakt worden. Dieter Plas van Beleggers University wijdde een volledige webinar aan de huidige situatie op de financiële markten. Op basis van dit webinar worden oplossingen aangereikt die meer zekerheid bieden in toch wel onzekere marktomstandigheden.

Europa blijft verzwakken – hoe beschermen tegen crash?

Het probleem van dit moment

De belegger dreigt te verdwalen in een bos van macro-economische indicatoren, waarbij het niet altijd even makkelijk is om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Daarom dat Dieter Plas van Beleggers University zegt: “In onze cursussen leggen we er altijd de nadruk op dat het belangrijk is om eerst naar de macro-economie te kijken, kwestie van op basis daarvan de micro-economie en de bedrijfsresultaten beter te begrijpen.” Plas gaat in het webinar terug naar de periode van Covid-19, toen er op grote schaal geld werd gedrukt: “Het rusteloos laten draaien van de geldpersen veroorzaakte, het hoeft eigenlijk niet te verbazen, inflatie. Die inflatie werd nog eens aangewakkerd door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Sindsdien staat alles in het teken van de strijd van de centrale banken tegen de inflatie. De afgelopen anderhalf jaar ging de rente dus fors hoger.”

De strijd tegen inflatie

Die strijd tegen de inflatie lijkt vruchten af te leveren. In de VS is het inflatieniveau teruggedrongen tot 3,18%, maar Europa is een ander paar mouwen. Hier bedraagt de inflatie nog 5,30%, ze is met andere woorden veel hardnekkiger. De ECB heeft dus nog werk voor de boeg om die inflatie verder terug te dringen. Dat blijkt ook uit het verschil in de kerninflatie, dus zonder rekening te houden met de volatiele voedings- en energieprijzen. Die kerninflatie gaat in de VS de goede richting uit, maar in Europa was het cijfer voor de maand juli met 5,5% nog steeds erg hoog.

In de strijd tegen de inflatie spreekt de Amerikaanse Fed van een pauze in het optrekken van de rentevoeten. Dieter Plas: “De Fed geeft echter meteen ook aan dat ze de rente nog lang hoog zal moeten houden om de inflatie te temmen. En in Europa luidt de boodschap niet anders. Het zal nog geruime tijd duren alvorens de inflatie hier terug kan worden teruggedrongen naar het gewenste niveau van 2%. Hogere rentetarieven zijn aan beide kanten nog steeds perfect mogelijk.”

Waarom zijn de beurskoersen nog niet gedaald?

De hamvraag is nu waarom de beurskoersen niet zijn gedaald, iets wat normaliter verwacht had kunnen worden in een omgeving van stijgende rentevoeten.

De beleggers blijven inderdaad optimistisch, misschien omdat ze hopen dat de rentevoeten sneller dan verwacht weer zullen dalen. Dieter Plas: “Het gevolg is dat de risicopremie voor aandelen, het extra rendement dat een belegger verdient wanneer hij/zij in aandelen belegt in plaats van in risicovrije vastrentende waarden, in het geval van de S&P 500 op een dieptepunt staat. Dat wil zeggen dat ofwel aandelen te hoog gewaardeerd zijn, ofwel dat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties binnenkort moeten dalen.” De verwachting is dat de Fed inderdaad vanaf februari 2024 haar basisrente weer zal verlagen. De financiële markten houden met dit scenario al rekening. Misschien is dit de reden dat de beurskoersen niet dalen.

Wat kunt u als belegger verwachten?

Maar hoe zit dan met het de economische verwachtingen? Dieter: “Daar stellen we iets heel vreemds vast, de voorspellingen vliegen alle kanten uit. Voor dit jaar wordt in Europa en de VS een bbp-groei met respectievelijk 1 en 1,6 procent verwacht, voor volgend jaar is dat 1,7 en 1 procent.” Daar zitten twee verschillende opvattingen achter verscholen. In Europa verwacht men dat het ergste al achter de rug is en dat de rentedalingen de economie extra zuurstof zullen geven. In de VS leeft de overtuiging dat de economie nu nog goed standhoudt, maar dat een vertraging mag worden verwacht. Of zelfs een recessie.  Maar nogmaals, het zijn allemaal maar voorspellingen, zekerheid daaromtrent kan niemand geven. Het is en blijft koffiedik kijken.

Een verhaal van twee werelden

Eigenlijk spreken we volgens Dieter Plas over een verhaal van twee werelden: “Het economisch sentiment in de Europese Unie is zonder meer negatief, zoals blijkt uit de European Union Economic Sentiment Indicator die we in onze cursussen gebruiken. Ook de HCOB Eurozone Manufacturing PMI schetst een weinig positief beeld.”

Laatstgenoemde, de index van de aankoopmanagers in de fabrieken, daalde van 43,4 in de voorgaande maand naar 42,7 in juli 2023, het laagste niveau in meer dan drie jaar. Vooral het instorten van de vraag valt daarbij op. Een lezing van de index onder de 50 geeft aan dat de activiteiten in verwerkende industrie krimpen. Dit beeld wordt door andere verwante indices bevestigd, zoals bijvoorbeeld door de HCOB Eurozone Construction PMI. Die geeft aan dat de bouwsector ook op zijn gat aan het vallen is. De HCOB Germany Services PMI geeft evenmin reden voor veel optimisme. De dienstensector in de grootste Europese economie heeft bij het begin van het derde kwartaal een stevige duik genomen, terwijl de lonen niettemin hoog blijven. Dieter Plas: “Dat is eigenlijk dubbel slecht nieuws: slecht nieuws voor de inflatie en slecht nieuws voor de economie.”

Niet te verwonderen dus dat de Euro Area Household Credit Growth van zijn voetstuk is gevallen, de groei van de kredietverstrekking zit op het laagste niveau sinds augustus 2016. Het gaat dus niet zo goed met de economie in de eurozone. Hoe moet de belegger daarop reageren?

In het webinar “Market Meltdown of Market Upswing” (te bekijken via deze link) wordt haarfijn uitgelegd hoe we ons in de huidige marktomstandigheden moeten gedragen. De video is uitzonderlijk nog in replay te bekijken. We leren in dit seminar hoe u uw portefeuille kunt beschermen tegen een verslechtering van het beursklimaat en tegen de verslechterde economische vooruitzichten. Enerzijds tonen we hoe u zich kan afdekken als de beurs zou crashen, anderzijds adviseren we ook aandelen die kansrijk zijn als het scenario van een renteverlaging zich doorzet.” Een verstandig belegger is inderdaad van alle markten thuis en dit seminar helpt hem/haar daarbij een aardig eind op weg.

Conclusie

Het gaat niet zo goed met de economie en het ziet er ook niet naar uit dat de rentevoeten snel verlaagd zullen worden. Hierdoor is het belangrijker dan ooit dat beleggers leren hoe ze hun aandelenportefeuille en hun vermogen kunnen beschermen. Zoals menig belegger ondertussen persoonlijk ondervonden hebben, blijven beurzen niet gewoonweg oneindig stijgen. Er zijn wel degelijk krachten in werking getreden die de weg omhoog veel lastiger maken. En daar wil je als belegger op voorbereid zijn. Begrijp ons niet verkeerd: goede kansen zijn er altijd te vinden. Maar anderzijds zijn er ook kansen te vinden bij aandelen die hard gaan dalen. En daar valt veel geld te verdienen, om je aandelenportefeuille te beschermen.

Wil je zelf leren hoe je het beste kunt profiteren van winnaars en verliezers op de beurs? Volg dan de Fundering Beleggen Masterclass, speciaal gemaakt voor iedereen die beter wil leren beleggen.

Bekijk je graag het volledige webinar, waarin Dieter meerdere lucratieve hedges bespreekt om jouw vermogen te beschermen in de huidige markt? Klik dan hier om het webinar te bekijken.

Volg al de beste kooptips van Beleggers University hier.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer
Play

Beursnieuws:

Wat gaat de rente in de VS de komende weken en maanden doen? (en hoe ervan profiteren?)

22/08/2023

De vraag van 1 miljoen is wat de rente in de Verenigde Staten de komende weken en maanden gaat doen....

Lees meer
Play

Exclusief:

Mijn belangrijkste beleggersles van 2023

02/08/2023

Beleggers zijn nooit te oud om te leren en ook Robbe Delaet van Beleggers University heeft dit jaar een belangrijke...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier