Van 100 miljoen naar 20 miljard: de geheimen van Argenx

Tijdens ons allereerste Beleggers University live event werden de aanwezigen getrakteerd op een exclusief interview met Tim Van Hauwermeiren, de CEO en oprichter van het Belgische biotechbedrijf Argenx. Gedurende het interview gaf Tim een inkijk in zijn carrière en hoe hij er is in geslaagd Argenx uit te bouwen tot een miljarden business. Een unieke inkijk in het succesvolste Belgische bedrijf van de afgelopen jaren. In deze blogpost lees je welke drie elementen volgens Tim cruciaal waren om dit succes te bereiken.

Achtergrond

Argenx is een in 2008 opgericht biotechbedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor de bestrijding van auto-immuunziekten, ontstekingsziekten en kanker. Door de ontwikkeling van enkele baanbrekende geneesmiddelen (Vyvgart is het bekendste) groeide het bedrijf uit tot een toonaangevende speler binnen de farmaceutische sector. Een traject waarin Tim Van Hauwermeiren als CEO en oprichter, sinds het prille begin een belangrijke rol speelt.

Tim Van Hauwermeiren is een gedreven ondernemer die mede dankzij zijn opgebouwde ervaring in het bedrijfsleven (voorheen werkte hij bij onder andere voor Procter & Gamble en Ablynx) Argenx uitbouwde tot het succesvolle bedrijf dat het vandaag is. Een straf parcours dat ook op de beurs zijn vruchten afwerpt. Sinds zijn beursgang is Argenx met een rendement van +4.400 % het best presterende Belgische bedrijf en gooit het ook internationaal hoge ogen.

Stap voor stap slaagt het Gentse biotechbedrijf er zo in zijn centrale missie, het ondenkbare mogelijk maken, te realiseren.

Geheim 1: optionaliteit

Argenx maakt voor het verwezenlijken van zijn centrale missie gebruik van een uitgebreid assortiment geneesmiddelen. Hierin schuilt meteen een eerste geheim achter het succes: het belang van opties, ofwel optionaliteit.

Volgens Tim beschikken succesvolle bedrijven immers over meerdere inkomstenbronnen (=opties) en zijn ze niet afhankelijk van een bepaald product of dienst. Een cruciaal kenmerk dat vooral tijdens uitdagende periodes, waarin een bedrijf met tegenslagen te kampen heeft, zijn nut bewijst.

Zeker binnen de farmaceutische sector is het gebrek aan optionaliteit een vaak voorkomend probleem. Denk bijvoorbeeld maar terug aan het verhaal van Mithra Pharmaceuticals SA (MITRA), waarbij veel verwacht werd van het DONESTA-medicijn.

Hoge verwachtingen die niet ingelost werden en wegens een gebrek aan optionaliteit het bedrijf aan de rand van een faillissement hebben gebracht.

Succesvolle bedrijven daarentegen beschikken wel over de nodige optionaliteit, waardoor ze in moeilijke tijden kunnen terugvallen op meerdere inkomstenbronnen. Dit verklaart waarom deze bedrijven volgens Tim een voorsprong hebben.

De technologiegigant Microsoft is hier een goed voorbeeld van. Het bedrijf genereert niet alleen inkomsten uit software, maar ook uit hardware en advertenties, waardoor het beter in staat is tegenslagen op te vangen.

Geheim 2: de cruciale rol van het management

Een tweede geheim voor de uitzonderlijke prestaties van Argenx en bij uitbreiding andere goed presterende bedrijven, ligt volgens Tim verscholen in de bestuurskamer: bij goed presterende bedrijven spelen de oprichters een prominente rol.

Voor de goede prestaties van deze founder-led bedrijven ziet Tim enkele aanwijsbare redenen:

  • Het bedrijf is het levenswerk van de oprichter

Oprichters beschouwen het bedrijf vaak als hun baby, een levenswerk waarvoor ze door het vuur gaan. De intense band motiveert oprichters om alles te doen wat nodig is om van de onderneming een succes te maken.

  • Cultuur

Dit immateriële aspect, hoewel moeilijk meetbaar, is van onschatbare waarde voor de werking van een onderneming. Oprichters spelen een cruciale rol bij het implementeren van de bedrijfscultuur en zijn er vaak zelf het levende voorbeeld van. Dit verklaart waarom bedrijven geleid door hun oprichters vaak succesvoller zijn.

  • Langetermijnvisie

Bedrijven waarvan de oprichters nog steeds deel uitmaken van het bestuur, hebben vaak een langetermijnvisie en stellen langetermijndoelstellingen boven kortetermijnwinst. Een extra reden waarom deze bedrijven volgens Tim beter presteren dan hun concurrenten.

In onze eigen portefeuille bevinden zich verschillende aandelen waarbij de oorspronkelijke oprichters nog steeds een essentiële rol spelen. Als we er een moeten uitkiezen waarop de bovenstaande argumenten het best van toepassing zijn, dan is dat HubSpot (HUBS). Het softwarebedrijf is het levenswerk van zijn oprichters en koppelt een langetermijnvisie aan een sterke bedrijfscultuur.

Geheim 3: verliezen zijn niet per definitie slecht

Dit leidt ons naar het laatste geheim achter het succes van Argenx: focus op langetermijnwaardecreatie en niet op winstgevendheid’

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, zijn verliezen bij groeibedrijven dus niet altijd negatief.

Beleggers die verlieslatende direct afschrijven zijn volgens Tim te voorbarig. Sterker nog, voor jonge bedrijven kan winstgevendheid zelfs een alarmsignaal zijn, aangezien het kan wijzen op een gebrek aan zinvolle investeringsmogelijkheden.

Het is bij groeibedrijven daarom beter om te focussen op het rendement van de investeringen. Zolang dit goed is, genereert het bedrijf op termijn waarde voor beleggers. Bovendien zal wanneer het bedrijf met de investeringen daadwerkelijk waarde creëert, winstgevendheid uiteindelijk toch onvermijdelijk worden.

Met het Amerikaanse Hims & Hers Health, Inc. (HIMS) hebben we ook voor dit geheim een treffend voorbeeld in portefeuille. Hoewel het bedrijf op papier verlieslatend was, investeerde het continu in zijn toekomstige groei. Winstgevendheid was dan ook hier slechts een kwestie van tijd.

Vorig kwartaal was het zover, de grafiek spreekt voor zich.

Benieuwd welke andere interessante inzichten Tim Van Hauwermeiren ons heeft bijgebracht? Het volledige interview is te herbekijken op YouTube via deze link.

Deze artikels vind je misschien ook interessant?

Lees direct andere tips & tricks van onze ervaren beursexperts.

Beginnen met beleggen:

Onze favoriete broker

22/12/2022

Bij Beleggers University willen we altijd het beste voor onze volgers. Daarom hebben wij na meerdere jaren tal van verschillende...

Lees meer

Exclusief:

Hoe we met dit biotechaandeel in slechts enkele maanden +226% rendement boekten

07/03/2024

Als u onze socialmediakanalen volgt, is het u wellicht wel opgevallen. Eerder deze week verkochten wij Iovance Biotherapeutics (IOVA) voor...

Lees meer
Play

Exclusief:

Obesitas: een goudmijn voor beleggers? Of een hype van korte duur?

27/11/2023

De jongste maanden was er in de medische sector heel wat te doen rond de bedrijven die obesitas bestrijden, met...

Lees meer

Vragen?

We helpen u graag!

Contacteer ons

Heeft u vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via het formulier. Onze helpdesk beantwoordt al uw vragen binnen 24u.

Algemeen

info@beleggersuniversity.com

DIETER PLAS (OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Dieter is.

ROBBE DELAET (MEDE-OPRICHTER)

info@beleggersuniversity.com

Vermeld dat het voor Robbe is.

Contact Us

Formulier